Afbeelding

Alles wat je moet weten over het gebruik van LED strips

bouw

Led strips zijn flexibele lichtkabels die op verschillende manieren in huis verwerkt kunnen worden. Het fijne van deze lichtsnoeren is dat ze buigzaam zijn. Hierdoor kun je je creativiteit de vrije loop laten. Je bepaalt zelf de kleur, de stijl en hoe je ze gebruikt. Dat biedt tal van mogelijkheden. Bovendien beschikken LED strips over alle voordelen van traditionele LED verlichting. Denk hierbij aan een lager energieverbruik en een langere levensduur. Duurzaam licht voor een unieke uitstraling in huis.

Maar waar moet je precies aan denken als je led strips in huis wilt verwerken? Hoe gebruik je deze? Wat zijn de mogelijkheden? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten.

Hoe plaats je een ledstrip? Een ledstrip is heel eenvoudig te plaatsen. Hier hoeft geen eens gereedschap aan te pas te komen. Je hebt in de meeste gevallen enkel een schaar nodig. Hoewel het installeren dus niet echt moeilijk is, moet je wel met een aantal dingen rekening houden. De plaatsing van de strip bepaalt immers voor een groot deel de uitstraling van de ruimte. Meestal wordt aanbevolen om de strip op een ‘onzichtbare’ plek te plaatsen. Een plek die je eigenlijk niet kan zien, totdat de lamp wordt aangezet. Dit doe je door hem bijvoorbeeld langs een oppervlak te laten lopen of op de juiste manier aan het plafond te bevestigen.

Maar hoe begin je? Begin altijd met het reinigen van de oppervlakte. Zo voorkom je dat de strip door vuil, stof en vet minder goed blijft plakken. Verwijder volgens de beschermfolie van de plakstrip, zodat deze opgehangen kan worden. Nu is het tijd om de strip te bevestigen. Zorg er altijd voor dat de strip strak tegen de oppervlakte of aan de muur wordt bevestigd. Je wilt voorkomen dat hij onnodig om zijn as gaat dragen of toch gaat hangen.
Bochten maken De meeste oppervlakken zijn niet geheel recht. Je zult uiteindelijk een bocht moeten maken om de strip helemaal te laten doorlopen. Gelukkig is dat bij een ledstrip heel eenvoudig te doen. Wel is het belangrijk dat je geen knik maakt en ook de led zelf niet doorbuigt. Het is de bedoeling dat je de strip zachtjes buigt bij de ruimte tussen de leds. Dit doe je door de strip lichtjes te verwarmen en nu met weinig kracht om te buigen.

Het inkorten van een ledstrip is ook heel eenvoudig. Hier gebruik je simpelweg een schaar voor. Pas er ook nu op dat je niet in de led zelf knipt, maar in het stukje daartussen. Bovendien gaat de strip verder niet verloren, want je kunt het resterende gedeelte weer heel gemakkelijk elders gebruiken. Dat maakt ledstrips extra duurzaam.

Verschillende toepassingen Ledstrips kunnen op heel veel verschillende manieren worden gebruikt. Bijvoorbeeld om de televisie uit te lichten of een belangrijk kunstwerk. Je kunt het zelfs als basisverlichting gebruiken door de strip over het plafond te laten lopen. Doordat het kleurenpalet van ledstrips erg divers is, pas je de sfeer geheel naar eigen wens aan.