In de periode 1993-1996 bouwde Ballast Nedam in samenwerking met BAM de ArenA. De financiering van de Johan Cruijff ArenA werd voor een groot deel mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van acht grote bedrijven. Deze bedrijven zijn de Founders van de Johan Cruijff ArenA. Onderdeel daarvan is de founderovereenkomst die met de Johan Cruijff ArenA is gesloten. Ballast Nedam heeft haar overeenkomst verlengd tot 2026. Door de overeenkomst kunnen beide partijen voortborduren op hun succesvolle samenwerking tijdens de verbouwing aan de oostzijde van het stadion en naar mogelijke partnering in diverse internationale stadionprojecten kijken.

Strategic partner van de Amsterdam Innovation Arena
De Johan Cruijff ArenA is een van de duurzaamste stadions ter wereld en wordt internationaal beschouwd als rolmodel voor moderne stadionbouw en -exploitatie. Het Amsterdam Innovation Arena fungeert als living lab voor innovatieve concepten voor stadionmanagement en event experience.

Naast de verlenging van de founderovereenkomst is Ballast Nedam strategic partner van de Amsterdam Innovation Arena geworden.

Samen gaan Ballast Nedam en de Johan Cruijff ArenA kijken naar mogelijkheden om de constructie verder te optimaliseren waardoor de event belasting van het stadion kan worden uitgebreid. Daarnaast wordt gekeken naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld energieopwekking, crowdmanagement, verduistering, en verdere optimalisatie van de akoestiek. Om een bijdrage te kunnen leveren aan de transitie van protocol gestuurde naar een data gestuurde exploitatie en onderhoud in het stadion, worden mogelijkheden tot de toepassing van (glasvezel)sensortechnologie bekeken. Ook wordt onderzocht of Ballast Nedam het Transferium (de parkeergarage onder het stadion) als de living lab voor Ballast Nedam kan adopteren.

De vernieuwingen die ontwikkeld worden in de Amsterdam Innovation Arena, maken van de Johan Cruijff ArenA een smart stadium. De techniek kan vervolgens uitrollen over een groter gebied, een stad, een regio of een land.

bron:Ballast Nedam