bouwproject-kantoor-bouwmagazine

Is het lang geleden dat je de binnenkant van jouw bedrijfspand onder handen hebt genomen? Dan is het de hoogste tijd voor een renovatie. Richt je bij zo’n renovatie niet alleen tot het plafond en de muren, maar ook tot de vloer. Als deze er al jaren in ligt, is de vloer mogelijk aan vervanging toe. In dat geval doe je er goed aan een nieuwe vloer te leggen. Voordat je hiermee kunt beginnen, moet je eerst een vloer uitzoeken. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er is ontzettend veel keuze. Uiteraard wil je voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt. Om jou een handje te helpen, geven wij je hier tips waar je op moet letten bij het uitzoeken van een vloer.

Dagelijks, periodiek en/of groot onderhoud?
Onderhoud is één van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een nieuwe vloer voor jouw bedrijfspand. Je wilt namelijk geen vloer kiezen die erg tijdrovend en duur is in het onderhoud. Heb je een geschikte vloer gevonden? Kijk dan eerst in hoeverre je deze moet onderhouden. Uiteraard leg je het liefst een onderhoudsvrije vloer in jouw bedrijfspand. Dit is een utopie. Er zijn geen vloeren die geen onderhoud vereisen; wel zijn er vloeren die onderhoudsarm zijn.

Let niet enkel op aanschafkosten, maar ook op onderhoudskosten
Een vloer moet altijd worden onderhouden. Dit geldt niet alleen voor bijvoorbeeld tapijt, maar ook voor PVC stroken. Er zit wel verschil in de hoeveelheid onderhoud. In vergelijking met tapijt is PVC bijvoorbeeld een relatief onderhoudsarm materiaal. Bij een vinylvloer krijg je eigenlijk alleen te maken met dagelijks onderhoud, zoals stofzuigen en dweilen. Tapijt behoeft meer onderhoud. Zo moet je tapijt bijvoorbeeld periodiek onderhouden, door middel van borstelen.

Hoe is het gesteld met de hygiëne?
Naast onderhoud is hygiëne ook iets waar je op moet letten als je een nieuwe vloer zoekt voor jouw bedrijfspand. Je wilt immers wel dat jouw medewerkers hun werk in een schone en gezonde omgeving uit kunnen voeren. Veel mensen denken dat de vloer hier geen rol in speelt, maar dat is een misvatting. Zo is een zachte vloer bijvoorbeeld in staat om schadelijke fijnstof vast te houden en stoten sommige vinylvloeren extreem weinig vluchtige organische stoffen uit. Beiden zijn belangrijk voor een goede luchtkwaliteit. De omgeving waarin jouw personeel werkt is zo een stuk gezonder, waardoor de kans op gezondheidsklachten en verzuim een stuk kleiner is.

Akoestiek
De akoestiek is ook een belangrijk aandachtspuntje in de zoektocht naar een nieuwe vloer. Je wilt immers wel dat jouw medewerkers geconcentreerd hun werk kunnen doen en niet constant afgeleid worden door (telefoon)gesprekken van anderen. Met een harde vloer is de akoestiek vaak minder goed dan met een zachte vloer. Hecht je veel waarde aan een goede akoestiek? Leg dan een zachte vloer in jouw bedrijfspand, zoals een projecttapijt. Of kies bij een harde vloer voor een goede akoestische backing.