Beequip werd acht jaar geleden opgericht met de missie om meer ondernemers aan een financiering te helpen. Met een achtergrond in leasing en equipment geloofden de eigenaren dat het anders moest. In tegenstelling tot het model dat banken hanteren, stellen zij het equipment in de beoordeling voorop. ‘IJzer boven cijfers’ noemen ze dat. Inmiddels is Beequip in een strategisch partnerschap met NIBC uitgegroeid tot de grootste non-bancaire financier van Nederland.

Veel geldverstrekkers volgen het principe dat de meeste grootbanken hanteren, waarbij de cijfers van de ondernemer leidend zijn. Voor starters leidt dit tot beperkingen. Rik van Hal, Lease Officer bij Beequip, legt uit hoe het anders kan: “Het draait het allereerst om het materieel. Doordat we vanuit onze ervaring de waarde van het materieel zelf kunnen bepalen en het hier samen met de ondernemer over hebben, ervaart die het écht als een samenwerking om een (her) financiering af te sluiten.” Dit alternatief wijkt af van de standaard en biedt nieuwe mogelijkheden.

Sale and Lease Back
“Tegenwoordig lopen ondernemers vaak tegen dichte deuren aan bij banken of andere leasemaatschappijen zodra ze een financiering nodig hebben”, zegt Van Hal. “Wij maken het verschil door mee te denken en daardoor juist groei te stimuleren.” Sale and Lease Back is een veel geselecteerde financieringsvorm voor Beequip. Met de verkoop van materieel aan Beequip maakt de ondernemer geld vrij om andere investeringen te kunnen doen, terwijl ze in de tussentijd het equipment kunnen blijven gebruiken. “Zo kan het MKB als motor van de economie blijven draaien.” Beequip kan deze manier van werken hanteren doordat veel medewerkers uit de branche zelf komen. Zij hebben niet alleen kennis van het materieel, maar kunnen door hun jarenlange ervaring ook een realistische inschatting maken van de waarde ervan.

Snel, persoonlijk en vooruitstrevend
Beequip maakt leasen voor het MKB simpel. Van Hal: “Snelheid en persoonlijke bereikbaarheid zijn cruciaal. We kennen de risico’s van onze manier van werken, maar geloven dat dit de eerlijkste manier is waarop we onze sector verder kunnen laten groeien.” De leasecalculator op de website geeft de ondernemer direct inzicht in de maandelijkse lasten. Dit zorgt voor een duidelijke verwachting. “Beequip denkt ook aan de toekomst, want we willen graag voorop lopen in de energietransitie. Wij bieden financieringen aan voor elektrisch materieel, van trucks en shovels tot aan energieopslagsystemen”, aldus Van Hal.

Tekst: Lisette Biesenbeek – van A tot LiZ

“Wij maken het verschil door mee te denken en daardoor juist groei te stimuleren.”

Rik van Hal – Lease Officer bij Beequip.