Het verminderen van energieverbruik kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren voor horecaondernemingen. Zeker in deze tijden, is het daarom belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn. Door slimme maatregelen te nemen, kun jouw zaak een stuk efficiënter en duurzamer worden. Dat helpt niet alleen het milieu, maar ook de omzet van het bedrijf. Hier zijn enkele belangrijke punten van aandacht voor energiebesparing.

Verlichting
Verlichting is natuurlijk belangrijk in een horecazaak, maar kan ook een grote energieverspiller zijn. Een van de beste manieren om energie te besparen is door over te stappen op energiezuinige verlichting, zoals LED-lampen. Deze verbruiken tot 75% minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan ook veel langer mee. Tegenwoordig kunnen ze net zo gezellig zijn door warme kleuren te kiezen. Daarnaast kun je bewegingssensoren installeren in minder gebruikte ruimtes, zoals opslagruimtes en toiletten, zodat het licht alleen brandt wanneer dat nodig is.

Verwarming en koeling
Verwarming en koeling zijn grote energieverbruikers in horecazaken. Om energie te besparen, onderhoud deze dan goed en controleer regelmatig op lekkages of inefficiënties. Zorg ervoor dat de thermostaat correct is ingesteld en dat de temperatuur niet hoger of lager is dan nodig. Een goed geïsoleerd pand is natuurlijk ook ontzettend voordelig, doordat je warmteverlies in de winter en koudeverlies in de zomer vermindert. Als laatste, zorgt het regelmatig reinigen van ventilatoren en filters ervoor dat ze efficiënt werken.

Efficiëntie en apparatuur
Keukenapparatuur, zoals ovens, koelkasten, friteuses en afwasmachines, zijn vaak grote energieverbruikers. Zorg ervoor dat je alleen apparatuur van hoge kwaliteit gebruikt die energiezuinig is en een laag stand-by energieverbruik heeft. Train het personeel om apparatuur efficiënt te gebruiken, zoals het sluiten van de koelkastdeur na gebruik en het vermijden van overmatig voorverwarmen van de oven. Gebruik ook energiezuinige kookmethodes, zoals inductiekookplaten, die sneller en efficiënter werken dan traditionele gasfornuizen.

Waterverbruik
Naast energiebesparing is het verminderen van waterverbruik ook belangrijk voor duurzaamheid. Installeer waterbesparende apparatuur, zoals kranen met een lage doorstroming en spoelsystemen met sensoren voor toiletten en urinoirs. Moedig je personeel aan om verantwoord met water om te gaan, bijvoorbeeld door het vermijden van onnodig lang laten lopen van de kraan tijdens het afwassen. Repareer ook onmiddellijk eventuele lekkages om verspilling te voorkomen.

Groene energie
Duurzaamheid is een top topic tegenwoordig, maar wist je dat groen zijn ook kan besparen? Door over te stappen op groene energiebronnen, zoals zonne-energie of windenergie, kan je de afhankelijkheid van bijvoorbeeld gas verminderen. Het installeren van zonnepanelen op het dak van je horecagebouw kan zichzelf in een paar jaar terugverdienen. Bovendien is een duurzaam imago positief voor je zaak, wat ook mogelijk extra omzet kan betekenen. Ben je overtuigd en wil je investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen in Apeldoorn? Zoek dan naar een geschikte partner in de regio, zoals Mobisolar.

Bewustzijn van personeel
Het personeel betrekken bij energie besparen is essentieel. Zij zijn immers degenen die gemotiveerd moeten zijn om mee te helpen. Moedig ze bijvoorbeeld aan om verlichting uit te zetten in ongebruikte ruimtes, apparaten correct te gebruiken en waterverbruik te verminderen. Het kan ook nuttig zijn om een beloningssysteem in te stellen om dit gedrag te stimuleren, door bijvoorbeeld een teamuitje bij goede resultaten.

Het implementeren van energiebesparende maatregelen in jouw horecazaak is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je bedrijfsresultaten. Je kunt namelijk aanzienlijke energiebesparingen realiseren met relatief eenvoudige aanpassingen. Vergeet niet dat bewustzijn en consistentie belangrijk zijn. Denk dus vooral goed na over welke implementaties bij jouw bedrijf passen.