Beton gestort nieuwe kantoor en fabriek AWL Nederland

632

AWL-Techniek B.V. is gestart met de bouw van het nieuwe kantoor en de fabriek op de Lorentz III in Harderwijk. Woensdag 17 oktober is het eerste beton gestort. AWL-medewerkers uit Nederland, de burgemeester en de wethouder van Harderwijk, betrokken bouwpartijen en omliggende bedrijven waren aanwezig bij dit heugelijke moment. In oktober 2019 opent het bedrijf de nieuwe fabriek op de Keplerstraat 5 en medio 2020 het nieuwe kantoor.

Ruim twee en half jaar geleden begon het bij de Veluwse machinebouwer op de Nobelstraat aan alle kanten te knijpen. Kantoren raakten vol, parkeren was niet voor iedereen mogelijk in de aangegeven vakken en ruimte om machines te bouwen werd steeds krapper. AWL heeft toen haar eerste plannen gemaakt om een montagefabriek te bouwen van minimaal 14.000 m2 en een kantoorruimte van 8.500m2.

Ruimte voor groei Om in de toekomst ruimte te houden voor groei, is er voor de nieuwbouw al rekening gehouden om te kunnen verdubbelen naar een fabriek tot 26.000 m2. De vergunning is hiervoor al afgegeven. Dit was dan ook een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor Harderwijk.

De officiële start van de bouw werd geopend door Brand van ’t Hof, CEO AWL-Techniek B.V.: “We investeren niet alleen in een hypermoderne fabriek, maar ook in een kantoor. Van de Nobelstraat naar de Keplerstraat, het lijken maar een paar stappen. Maar de uitbreiding is de basis voor een grote stap vooruit. Niet alleen voor AWL, maar ook voor Harderwijk.”

Ook Harm-Jan van Schaik, burgemeester van Harderwijk, sprak namens de gemeente iedereen toe: “Uw bedrijf heeft de afgelopen jaren een flinke internationale expansie doorgemaakt. Naast de vestigingen in Tsjechië, China, Mexico en de start in Amerika, gaat u nu ook in Harderwijk verder uitbreiden. Daar zijn wij ontzettend blij mee. De reden dat ik hier samen met wethouder Christianne van der Wal sta, geeft aan dat we ons breed betrokken hebben gevoeld bij het behoud van AWL in onze stad. Als werkgever, maar ook als innovatieve speler van wereldformaat.”

Duurzaam pand Verduurzaming is een belangrijk speerpunt voor AWL, uiteraard ook voor de nieuwbouw. Het pand is officieel geclassificeerd als energie-neutraal. Het verwarmen en koelen van het pand vindt plaats door middel van een warmte-koudeopslagsysteem met warmtepompen. Mede hierdoor kan het pand volledig gasloos worden opgeleverd. Daarnaast worden er op het dak circa 3.800 zonnecellen geplaatst. Naast de nieuwbouw, wordt er in het huidige gebouw aan de Nobelstraat ook gekeken naar duurzame oplossingen.

AWL 25 jaar AWL-Techniek viert dubbel feest. Het bedrijf uit Harderwijk bestaat dit jaar 25 jaar. In de week van 10 juni jl. werd dit feestelijk gevierd met haar medewerkers, klanten en leveranciers aan de Nobelstraat. Bij de afsluiting van het jubileumjaar zal ook feestelijk worden stil gestaan.