Betonpoeren als fundering bij veranda

585

Bij het plaatsen van een veranda is het belangrijk dat u aan de fundering denkt. Dit om eventuele verzakkingen te voorkomen, mogelijk door houtrot. Wanneer de houten staanders van de overkapping in de grond komen te staan, treedt er na een paar jaar houtrot op. Dit kan op een gemakkelijke manier voorkomen worden door gebruik te maken van betonpoeren.

Wat is een betonpoer?
Een betonpoer is een betonnen paal die in de grond wordt gezet, iets boven het maaiveld uitsteekt en waar de houten staander van de veranda op wordt gezet. Zo wordt houtrot voorkomen en geeft het ook een mooie afwerking van de constructie. Doordat alles stevig aan elkaar is gemonteerd, blijft het geheel ook goed staan bij stevige rukwinden. Het voordeel van beton is dat het goed bestand is tegen alle weersinvloeden en het zal niet scheuren of verzakken. Zo kunt u op een eenvoudige en betaalbare manier een mooie fundering onder de veranda krijgen.

Waar en welke betonpoeren kopen?
Betonpoeren zijn te koop bij specialisten zoals Betonpoerengigant of reguliere bouwwinkels. Weet u niet precies welke betonnen poer u nodig heeft? Laat u dan goed adviseren. Er zijn namelijk vele verschillende soorten en maten poeren. Qua kleur kan er gekozen worden voor standaard betongrijs, of het meer luxueuze antraciet. Ook zijn er betonpoeren met- en zonder facetrand. Een facetrand wordt ook wel een vellingkant genoemd en zorgt voor een kleine, schuine versmalling aan de bovenzijde. Dit zorgt voor een nog mooier ogende afwerking van de constructie. Het allerbelangrijkste van de te kiezen poer, is echter de dikte. De betonpoer moet namelijk wel goed aansluiten bij de paal die erop komt te staan. Het mooiste resultaat geeft een poer die dezelfde dikte heeft als de staander. Heeft een staander een dikte van 15×15 cm, kies dan ook voor een betonpoer van 15×15. Koopt u een betonpoer met facetrand, houd dan rekening met het feit dat de kopmaat kleiner is dan de volledige dikte van de poer. Zo heeft een betonpoer van 15×15 met facetrand, een kopmaat van 13×13. Wilt u een terrasoverkapping met aluminium palen plaatsen op betonpoeren? Kies dan voor een poer met vier schroefhulzen, die hart op hart precies op dezelfde afstand staan als de gaten in de voetplaat van de aluminium paal. Zo sluit dit mooi op elkaar aan en kan het stevig vast worden gezet. Bij houten staanders kiest u voor een reguliere poer met één schroefhuls.

Het plaatsen van betonnen poeren
Het in de grond zetten van betonpoeren is een eenvoudige klus. Belangrijk is dat u van te voren goed uitmeet waar ze moeten komen te staan, op die plekken graaft u een gat. Betreft het een zware constructie? Leg dan eerst een funderingstegel in het gat en plaats daar de betonpoer op. Controleer goed of dit waterpas staat. Als dit het geval is, kunt u met snelbeton het geheel vastzetten en de grond terugplaatsen.

Houten staander bevestigen
Ook het bevestigen van de houten paal op de betonpoer is gemakkelijk te realiseren. Aan de onderzijde van de staander boort u een gat, bij de meeste gevallen van M16. Vervolgens schroeft u de stelplaat op de paal, draait u het draadeind M16 in de schroefhuls van de poer en kunt u daar de houten paal op draaien. Is er geen ruimte om de paal te draaien, omdat de veranda strak tegen een muur aan komt te staan? Maak dan gebruik van een hoogteverstelling met draaibare moer.