Bladverliezende of bladhoudende haagplanten? Wat zijn de voor- en nadelen?

64

Ben je bezig met het aanleggen van de tuin of zoek je nieuwe beplanting? Haagplanten zijn dan zeker het overwegen waard. Met deze planten geef je jouw tuin niet alleen een boost, ook zorgen ze ervoor dat je veel privacy hebt in je tuin. Als je op zoek bent naar haagplanten voor in je tuin, dan heb je de keuze uit bladverliezende of bladhoudende haagplanten. Benieuwd naar de voor- en nadelen hiervan? Wij zetten ze hieronder op een rijtje.

De voor- en nadelen van bladverliezende haagplanten
Een van de grootste voordelen van bladverliezende haagplanten is dat dit echte bloeiers zijn. Dit betekent dat het in het voorjaar en de zomer een echt kleurenparadijs wordt in je tuin. Hoewel je haag in de winter kaal is, geniet je in de andere seizoenen wel van een vrolijke en sfeervolle tuin. Een ander voordeel van deze bladverliezende haagplanten is dat er minder verzorging nodig is. Bij deze haagplanten hoef je niet of nauwelijks te snoeien. Hoewel je misschien verwacht dat bladverliezende haagplanten geen privacy bieden, is dit niet altijd waar. Er zijn ook bladverliezende haagplanten die het hele jaar door zorgen voor voldoende privacy. Als je hiernaar op zoek bent, dan is een beukenhaag kopen een aanrader.

Een bladverliezende haagplant heeft ook een groot nadeel, namelijk dat de haag in de wintermaanden kaal is. Dit zorgt voor een minder sfeervolle tuin dan bij een bladhoudende haagplant. Ook is het een nadeel dat je de tuin vaker moet schoonmaken omdat de haag bladeren verliest.

De voor- en nadelen van bladhoudende haagplanten
Bladhoudende haagplanten hebben ook weer eigen voor- en nadelen. Het grootste voordeel van bladhoudende haagplanten is dat deze het hele jaar door mooi groen blijven, ook in de wintermaanden. Niet alleen zorgen deze haagplanten voor een prachtige groene tuin in alle seizoenen, ook geniet je hierdoor het hele jaar lang van volop privacy. Buxus is een bladhoudende haagplant die je kunt overwegen.

Bladhoudende haagplanten hebben ook een nadeel. Aangeraden wordt namelijk om deze hagen zo’n 2-3 keer per jaar te snoeien, waardoor dus meer onderhoud nodig dan bij een bladverliezende haagplant.

Nu je meer weet over de voor- en nadelen van deze twee opties moet het je vast lukken om een geschikte haagplant te kiezen voor jouw voor- of achtertuin. Haagplanten gaan doorgaans een flinke tijd mee, dus je hebt er voor een lange tijd plezier van!