Bobcat heeft de nieuwe MT100-minirupslader geïntroduceerd, die handmatige arbeid overbodig maakt en een goed alternatief biedt voor het gebruik van kruiwagens, spades en ander handgereedschap bij klussen in de bouw, de groenvoorziening, de landbouw of bij sloopwerkzaamheden. Met een standaardbreedte van amper 904 mm. en een gewicht van slechts 1.500 kilo kan de MT100 gemakkelijk door nauwe doorgangen en wordt werken in kleine ruimten een stuk eenvoudiger.

Het geïntegreerde bestuurdersplatform van de MT100 geeft de gebruiker een goed zicht aan de zijkanten van de machine en op het aanbouwdeel. In combinatie met het rupskettingsysteem zorgt het bestuurdersplatform op de MT100 voor meer gebruiksgemak en comfort voor de bestuurder. Dankzij de ISO-joysticks van de MT100 met hun ergonomische ontwerp kan de machine heel nauwkeurig gemanoeuvreerd worden.

“Met de MT100-minirupslader kunnen gebruikers zelfs in de kleinste ruimtes goed bewegen, waar andere machines dat niet kunnen”, zegt John Chattaway, Loaders Product Manager bij Bobcat. “En je mag de MT100 qua kracht en prestaties niet onderschatten. De machine kan zwaar werk aan; van het opruimen van materiaal onder transportbanden in groeven en op stortplaatsen tot het graven, uitgraven, heffen en verplaatsen van grond- en ander materiaal op de bouwplaats en bij sloopwerk. De MT100 kan uit de voeten met vrijwel alle aanbouwdelen van de grotere compacte laders van Bobcat.”

Hefvermogen en kiplast
Ondanks zijn compacte afmetingen beschikt de MT100-minirupslader toch over een nominaal bedrijfsvermogen van 460 kg., een kiplast van 1.314 kg., een hoge uitbreekkracht en een hefhoogte van 2.057 mm. De standaardbreedte is slechts 904 mm, maar kan voor een betere stabiliteit en lagere gronddruk met behulp van een optioneel rupsonderstel uitgebreid worden tot 1.045 mm.

De flexibiliteit van de machine wordt verder verhoogd dankzij de verplaatsbare tegengewichten. De gebruiker kan daarmee het hefvermogen en het graafvermogen afstemmen op de werkzaamheden. De tegengewichten bevinden zich voor een optimaal graafvermogen standaard voorin het onderstel. Wanneer ze naar de staanders aan de achterzijde verplaatst worden, kunnen het hefvermogen en de kiplast tot respectievelijk tot 485 kg en 1.387 kg. verhoogd worden.

Stage V-motor met 25 pk
De robuuste Stage V-motor met 25 pk drijft de werkuitrusting efficiënt aan. Dankzij de rupsaandrijving en de krachtige hulphydrauliek met een debiet tot 41 l/min kan de MT100 gebruikmakend van de vele beschikbare aanbouwdelen worden ingezet voor allerlei werkzaamheden.

De MT100 kan met veel van de Bobcat-aanbouwdelen werken, want ook de nieuwe machine is voorzien van het Bob-Tach-systeem voor de koppeling van aanbouwdelen. Ook is een standaardinterface leverbaar om aanbouwdelen van andere merken te koppelen.

Rupskettingen
Met de rupskettingen van de MT100 kan men over terrein rijden, zonder dat de bestuurder zich zorgen hoeft te maken over beschadiging van de ondergrond. Dankzij de beperkte bodemdruk van 36 kPa (5,25 psi) biedt het standaardrupswerk van 180 mm. breed een goede bescherming van grasoppervlak en bestrating. De optionele rupskettingen van 250 mm. breed verminderen de gronddruk zelfs tot 30 kPa (3,97 psi). De MT100 heeft daarnaast een bodemvrijheid van 205 mm. Daarmee kan bij projecten in de sloop en de groenvoorziening veiliger en gemakkelijker op en rond obstakels gewerkt worden.

Specificaties van de MT100:
Nominaal hefvermogen (ISO): 460 kg bij tegengewicht vooraan – 485 kg bij tegengewicht achteraan
Kiplast (ISO): 1.314 kg bij tegengewicht vooraan – 1.387 kg bij tegengewicht achteraan
Bedrijfsgewicht: 1.538 kg
Motor: Kubota D902-E4B-BC-1; 18,5 kW (25 pk) bij 3.600 tpm
Rijsnelheid: Rijsnelheid vooruit 6,6 km/u – Rijsnelheid achteruit: 4,7 km/u
Hydraulisch debiet/druk (Standard): 41 l/min bij 20 MPa
Breedte: 904 mm (1045 mm met optioneel breed rupsonderstel)
Lengte (met standaardbak): 2.698 mm
Hefhoogte: 2.057 mm
Bodemvrijheid: 205 mm

Zie voor meer informatie over Bobcat en de Bobcat-producten: www.bobcat.com