Bouw sluitstuk gebiedsontwikkeling Oostenburg van start

64

Alzijdig houten gebouw met 36 doorstroomwoningen in nieuwe Amsterdamse stadswijk

De bouw van Houtrak, het sluitstuk van de grootschalige gebiedsontwikkeling Oostenburg van bouwende projectontwikkelaar VORM, is op 18 september officieel ingeluid. VORM 2050, specialist in prefabricage, gaat het woongebouw met 36 appartementen in twaalf maanden bouwen. Het alzijdig houten gebouw – naar ontwerp van Marcel Lok Architecten, Workshop Architecten en Flux Landscape Architecture – wordt in het derde kwartaal van 2024 opgeleverd.

Houtrak komt prominent te liggen aan de kop van de Oostenburgervaart, tussen het INIT-gebouw en Voormalig Rosa en Rita (VRR). Het woongebouw biedt na de oplevering 36 doorstroomwoningen voor tweeverdieners en empty nesters. Een unieke plek in een nieuwe stadswijk, met uitzicht over de Oostenburgervaart. Het gebouw wordt zoveel mogelijk in hout gerealiseerd, met een hybride prefab casco met een combinatie van hout en beton.

Robin de Ridder, projectontwikkelaar bij VORM: “Nieuw voor Oostenburg is een alzijdig houten gebouw. De twee panden bieden een mix aan woningtypes in verschillende afmetingen. Zo komen er unieke split level lofts, twee-, drie- en vierkamerwoningen en royale penthouses waarvan twee met privé dakterras. Ook is er een gemeenschappelijk binnenhof en de gedeelde daktuin. Daarmee willen we de ontmoeting stimuleren. De bewoners die kiezen voor Houtrak passen goed bij de sociale en geborgen omgeving van dit deel van Oostenburg.”

Impressie Houtrak

Duurzaam wonen

De woningen worden voorzien van een WKO-installatie en een WTW-installatie. Zo wordt het warme en koude overschot optimaal benut en gaat er minder energie verloren. Daarnaast wordt een gemeenschappelijke daktuin gerealiseerd voor alle bewoners, waar biodiversiteit een centrale plek krijgt. Het aanplantingsplan is samengesteld op het optimaliseren van een leefruimte voor flora en fauna.

Één jaar bouwtijd

Houtrak wordt door VORM 2050, een van de productiebedrijven van VORM, binnen één jaar tijd gerealiseerd. Door het LEAN optimaliseren van het bouwproces is VORM 2050 in staat om de bovenbouw in een extreem korte tijd van zeven maanden wind- en waterdicht te maken.

Stadswijk voor iedereen

Oostenburg wordt een stadswijk voor iedereen. Van bewoners met lagere en hogere inkomens, ondernemers, horeca, kunstenaars, muzikanten, aangrenzende buurtbewoners tot bezoekers van buiten de stad. Hier gaat Stadgenoot samen met haar sociale, publieke en commerciële partners tot en met 2026 een nieuwe wijk realiseren met circa 1.800 woningen. Er komt een mix van sociale, middensegment en vrije sector huurwoningen, koopappartementen, zelfbouwwoningen, recreatiegelegenheden en horeca. De eerste bewoners en ondernemers hebben zich er al gevestigd.