|
| |

Bouwbesluit brandveiligheid: hoe zit dat tijdens de bouw?

bouw
Het Bouwbesluit is over brandveiligheid heel duidelijk. Er mag in een gebouw geen gevaar ontstaan voor gebruikers en de omgeving. Dit heeft betrekking op slachtoffers en op de bescherming van andere (aangrenzende) percelen. Maar, hoe zit dat tijdens de bouw? Het Bouwbesluit beschrijft richtlijnen en regels om een bouwwerk op een veilige wijze te bouwen. Dat wil zeggen, de situatie moet veilig zijn als de bouw eenmaal is afgerond. Over de periode tijdens de bouw zegt het Bouwbesluit niets.
Wat is het Bouwbesluit? Het Bouwbesluit 2012 beschrijft voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Hierin staan onder andere regels en richtlijnen opgesteld die gaan over de brandveiligheid van gebouwen. Alle bouwwerken in Nederland moeten aan de voorschriften voldoen. Het is de aannemer of installateur die daarvoor verantwoordelijk is.
Het bouwbesluit richt zich op het uiteindelijke gebouw, dus hoe dat veilig is op het moment dat er gebruik van wordt gemaakt. Het besluit zegt niets over de fase waarin er een gebouw wordt gebouwd. In theorie hoeft het gebouw in die periode nog niet te voldoen aan de eisen die er in het Bouwbesluit 2012 worden gesteld. Ondertussen is er natuurlijk wel gewoon sprake van risico’s, bijvoorbeeld op brand.
Brandveiligheid: de uitgangspunten De brandveiligheid van gebouwen omvat drie belangrijke kenmerken:
  • Geen gevaar voor gebruikers en de omgeving Het Bouwbesluit voor brandveiligheid stelt dat het gebouw geen gevaar mag vormen voor gebruikers en de omgeving. Dat betekent dat bewoners, medewerkers en andere aanwezigen door een brand geen onnodige risico’s mogen lopen. Bovendien moet de omgeving zo veilig mogelijk zijn, ook op het moment dat er brand uitbreekt.
  • Voorkomen van slachtoffers Het gebouw moet zo zijn ontworpen en zijn gebouwd dat het risico op slachtoffers zo klein mogelijk is. Het gaat om zowel gewonden als om doden. Er moet duidelijk aandacht zijn besteed aan het voorkomen hiervan, waardoor een gebouw zo veilig mogelijk in elkaar zit.
  • Voorkomen dat de brand zich uitbreidt naar een ander perceel Tijdens een brand is er altijd een risico dat deze zich uitbreidt naar een ander perceel. Dat is in sommige gevallen niet te voorkomen. Dat neemt niet weg dat het ontwerp en de bouw van een pand ertoe moeten bijdragen dat het risico hierop zo klein mogelijk is. Dit draagt bij aan de veiligheid van zowel het gebouw als de omgeving.
De verschillende richtlijnen en regels binnen het Bouwbesluit 2012 gelden voor het gebouw als dat af is. Tijdens de bouwfase is hier in theorie geen sprake van. Dus wilt u de brandveiligheid op basis van het bouwbesluit regelen, voordat het pand af is? Er geldt geen verplichting om dit in orde te maken. Dat neemt niet weg dat we u natuurlijk graag adviseren over de maatregelen die u kunt nemen.
Brandveiligheid tijdens de bouw: VPS FireAlert Speciaal voor tijdens de bouw kunt u voor de brandveiligheid op basis van het Bouwbesluit gebruik maken van VPS FireAlert. Het is onze oplossing voor tijdelijke brandpreventie en ontruiming. Het systeem werkt helemaal draadloos en is geschikt bij brand, evacuaties en andere ongevallen waarvan personeel en andere aanwezigen op de hoogte moeten worden gebracht. Bovendien helpt het systeem om materialen in veiligheid te brengen, net als de rest van het gebouw.
Onze opdrachtgevers gebruiken VPS FireAlert bijvoorbeeld in scheepswerven, bij herontwikkellocaties en in leegstaand vastgoed. Daarnaast is het een goede keuze op de bouwplaats. Het is daar vaak lastig om een vaste en definitieve oplossing voor brandbeveiliging te plaatsen. In plaats daarvan is een mobiele en draadloze oplossing vaak geschikter.
Uiteraard is FireAlert van VPS gewoon EN54-gecertificeerd en CE-gemarkeerd. Dat betekent dat u kunt rekenen op de hoogste graad van beveiliging. Sterker nog, onze oplossing voldoet aan alle belangrijke richtlijnen en wetgeving op het gebied van brandbeveiliging en ontruiming.
De voordelen van FireAlert Benieuwd hoe u met FireAlert al tijdens de bouw kunt voldoen aan de eisen aan brandveiligheid binnen het Bouwbesluit? We zetten 5 van de belangrijke voordelen voor u op een rij:
  • Op iedere locatie inzetbaar VPS FireAlert is goed geschikt voor bijvoorbeeld de bouwplaats. Bovendien kunt u het systeem naar wens uitbreiden of juist afschalen.
  • Volledig draadloos: tot 3 jaar accuduur Het systeem werkt helemaal draadloos en heeft een accuduur tot 3 jaar. Het Flooded Mesh Network garandeert een optimaal bereik van de EN54-gecertificeerde oplossing.
  • Met doormelding naar PAC-meldkamer, telefoon en e-mail Incidenten worden automatisch gemeld aan de PAC-meldkamer. Bovendien ontvangt u een melding op uw smartphone of via e-mail.
  • Flexibele vertragingen en controles Dankzij diverse vertragingen en controles voorkomt u valse meldingen. Ook de stofvrije rookmelders dragen daaraan bij.
  • Aan te sluiten op bestaande brandmeldinstallatie Heeft u al een bestaande brandmeldinstallatie of gebruikt u andere apparatuur? U kunt FireAlert daar gewoon mee koppelen.
Uiteraard vertellen we u graag meer over VPS FireAlert en hoe u daar bijvoorbeeld op de bouwplaats gebruik van kunt maken. Dus zoekt u naar een tijdelijke oplossing voor brandveiligheid op basis van het Bouwbesluit 2012? Wij voorkomen dat u daarvoor een volledige vaste installatie hoeft aan te (laten) leggen. Het is in plaats daarvan voldoende om een mobiele en draadloze oplossing te gebruiken.
Wij staan voor u klaar Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem contact op met onze adviseurs of vraag direct een offerte aan.
|