De energietransitie, het tekort aan personeel, stijgende grondstofprijzen. De bouwsector zit met flinke uitdagingen. Kwaliteitsborging wordt steeds belangrijker en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen is in de maak. De noodzaak om zo efficiënt mogelijk te werken was nog nooit zo groot. Exact voor Bouw levert slimme bouwsoftware waarin alle bouwprocessen samenkomen. Het platform geeft altijd en overal inzicht in projecten, kosten en capaciteit. Met als resultaat: sneller en binnen budget opleveren. Deze software is geschikt voor alle bedrijven in de bouwkolom vanaf vijf medewerkers.

Exact deed in 2021 onderzoek naar digitalisering in de bouw. ’14 procent van de deelnemers aan onze MKB Barometer gaf aan nog volledig op papier te werken’, vertelt Chris Spaander, Solution Marketing Manager bij Exact. ‘Minder dan 30 procent heeft de bouwplaats en het kantoor volledig gekoppeld. Ruim 40 procent werkt met meerdere softwareprogramma’s.’ Jelmar de Vries is marketing en communicatiespecialist bij Exact. Hij voegt toe: ‘Het gros van de bedrijven werkt nog met Excel. Dit zorgt voor veel extra handelingen zoals bij het bijhouden van uren. De uren worden op een urenbriefje ingevuld, overgezet in Excel en vanuit Excel in een ERP-systeem. Door die extra handelingen neemt de kans op fouten toe.’ Exact voor Bouw maakt daar een einde aan. Hierin vul je de gewerkte uren eenmaal online in. Jelmar: ‘Uit het MKB Barometer-onderzoek blijkt ook dat ruim 30 procent van de ondervraagde bouwbedrijven de communicatie met collega’s, onderaannemers en partners als een grote uitdaging zien.’ En dat is precies wat Exact voor Bouw eenvoudiger maakt. 

Realtime inzicht op smartphone
Werken met Exact voor Bouw betekent digitaal werken. De overgang van papier naar digitaal is niet voor iedere medewerker eenvoudig. Jelmar: ‘Daarom implementeren we het systeem niet alleen, we ondersteunen ook zowel de mensen op de bouwplaats als die op kantoor.’ Chris: ‘En we hebben een fijne helpdesk voor de vragen die er daarna nog zijn. We krijgen van onze klanten terug dat Exact voor Bouw erg eenvoudig is vergeleken met andere systemen. Het meeste wijst zich vanzelf en dat is voor ondernemers en medewerkers een pluspunt. Ze hebben geen tijd om zich dagen te verdiepen in een nieuw systeem.’ Ze maken het bij Exact zo makkelijk mogelijk. Daarom is er ook een App voor smartphones en tablets die toegang geeft tot alle projectinformatie en waarmee je alle gegevens direct op de bouwplaats kunt registreren. Jelmar: ‘Dit soort digitaal gereedschap maakt het digitaal werken leuk. Daarnaast spreekt het jongeren aan, dus je kunt het feit dat je digitaal werkt als werkgever inzetten in de werving.’ Chris vult aan: ‘Elke ondernemer in de bouw is gebaat bij digitalisering. Het maakt tevens de kwaliteitsborging in de bouw een stuk eenvoudiger. Onze software heeft een tool waarmee je alle informatie omtrent veiligheid en kwaliteit kunt registreren.  Je kunt hiermee zelf een opleverdossier genereren.’ Door op deze manier de juiste informatie vast te leggen, kunnen ondernemers in de bouw zichzelf indekken tegen aansprakelijkheid bij eventuele gebreken die later ontstaan. Jelmar: ‘Dankzij de realtime data kun je zien waar eventuele problemen liggen en kun je hier snel naar handelen.’ 

Uitproberen?
Je kunt Exact voor Bouw geheel vrijblijvend uitproberen. Ga naar Exact.nl/bouw en vraag een gratis account aan.

Ervaringen met Exact voor Bouw
Gils Bouw, Service & Onderhoud werkt vanuit vier vestigingen door heel Nederland. Het bedrijf verdubbelde zijn omzet dankzij Exact voor Bouw. De software geeft de onderneming meer zicht op de marge, werkt het efficienter en is het aantal communicatiefouten drastisch omlaag gebracht. Bekijk de video via: www.exact.com/nl/klantervaringen/bouw/gils-bouw

VOS Vakwerk is gevestigd in het Noord-Brabantse Berlicum. Tot 2018 zat eigenaar Johan Vos vrijwel elk weekend de informatie van de papieren werkbrieven van zijn medewerkers in de PC te kloppen. Dankzij Exact voor Bouw bespaart hij 8 tot 10 uur administratie per week. Bekijk het hele verhaal via: www.exact.com/nl/klantervaringen/bouw/vos-vakwerk

Hoe efficiënt werk jij?
Exact voor Bouw ontwikkelde een checklist waarmee bedrijven in de bouw kunnen beoordelen hoe efficiënt ze werken. 

• Werk je met een centrale informatievoorziening?
Gebruik je al software voor je planning, boekhouding, inkoopmanagement en urenregistratie? En heb je al een geïntegreerd systeem voor de gehele administratie? Door processen en gegevens te bundelen in één systeem in de cloud, hoef je gegevens slechts eenmaal in de voeren. Vervolgens heeft iedereen (opdrachtgevers, onderaannemers en medewerkers) realtime inzicht in onder andere planning, uren en facturen.

• Is je projectadministratie op orde?
Papier en spreadsheets lijken prima te werken, maar een integrale softwareoplossing geeft je grip op het complete bouwproces. Bouwbedrijven verwachten een omzetgroei tot wel 16 procent te kunnen realiseren als er volledig inzicht is in de kosten per project en beschikbare capaciteit. Slimme bouwsoftware geeft dit inzicht en dat maakt bijsturen makkelijker.

• Zijn jouw kantoor en bouwplaats met elkaar verbonden?
Bij papieren versies weet je nooit welke bouwtekening actueel is. Werk je met digitale tekeningen dan beschikken jouw mensen altijd over de juiste versie. Dat scheelt fouten. Met Exact voor Bouw werk je in de cloud en staan kantoor en bouwplaats continu met elkaar in verbinding.

• Hoe werk jij digitaal samen?
Bellen, appen, e-mailen, allemaal prima communicatiemiddelen, maar door meerdere kanalen te gebruiken verschijnt er ruis in de communicatie. Terwijl dat toch de basis is voor goed samenwerken. Zorg dat informatie niet versnipperd raakt, voorkom hoge faalkosten.
Als je met zijn alleen in één online systeem werkt, heeft iedereen altijd de laatste versie van projectplanningen en bouwtekeningen. Ook weet je zeker of je voldoet aan alle wet- en regelgeving rondom bouwplaatsen.

• Maak jij gebruik van data?
Als ondernemer in de bouw wil je precies weten hoe je financiële situatie eruitziet en hoe je projecten ervoor staan. Maar je bent ook bezig met de toekomst. Historische data kunnen je veel inzicht geven en je helpen bij het nemen van beslissingen. Slimme bouwsoftware geeft dat inzicht.

Tekst: Sara Terburg