Schone lucht aandachtspunt bij verduurzamen bestaande woningen

61

We ademen 25 duizend keer per dag. Laat dit aantal eens goed tot je doordringen… 25 duizend keer per 24 uur zuigen we lucht naar binnen. En toch wordt er bij het verduurzamen van bestaande woningen vooral benadrukt hoe prettig de binnentemperatuur zal zijn met lagetemperatuurverwarming en hoe duurzaam dit is. Bij Brink Climate Systems kunnen ze het niet genoeg benadrukken: verduurzamen en goede ventilatie zouden hand-in-hand moeten gaan, want ook gezonde lucht is een essentieel onderdeel van een gezond binnenklimaat. Brink lanceerde dit jaar verschillende nieuwe systemen voor ventilatie met warmte-terugwinning (WTW).

Excellente binnenlucht voor iedereen, dat is de missie van Brink Climate Systems.  Gezonde lucht verbetert onze gezondheid, geeft energie en kan zelfs onze levensverwachting verlengen. Maar gezonde lucht in huis krijg je niet zomaar. En zeker bij grondig geïsoleerde woningen is een ventilatiesysteem noodzakelijk. Met zijn systemen levert Brink een bijdrage aan het verduurzamen van bestaande woningen en aan de inrichting van nieuwbouw. Commercieel Manager Albert van Lohuizen: “Er liggen veel kansen, voor ons in de verduurzamingsopdracht die de overheid heeft gesteld, en voor eigenaren van woningen om een beter binnenklimaat te realiseren.” Verduurzamen van bestaande bouw betekent isoleren. Isoleren betekent minder lucht binnenlaten en daardoor wordt ventilatie nog belangrijker. “En dan kom je er niet met het openzetten van ramen of roosters, want daarmee haal je in de herfst en winter koude lucht binnen waardoor je extra moet verwarmen.”

Ventilatoren verspreiden verse lucht door woning

Brink ontwikkelde onder andere het Multi Air Supply-systeem. Deze oplossing voor ventilatie met WTW is perfect voor renovatieprojecten. “Woningen gebouwd vanaf de jaren tachtig beschikken vaak al wel over afzuigkanalen in de keuken, badkamer en toilet. Deze afvoerkanalen kunnen wij gebruiken voor ons WTW-systeem, maar voor toevoerkanalen  is vaak geen ruimte. Bovendien zijn de kosten van aanleg ervan te hoog.” Brink komt met een slimme oplossing; verse lucht aanvoeren en verspreiden via een centrale ruimte, zoals de hal of het trappenhuis. Vanuit deze ruimte verspreidt de verse lucht zich en stroomt via de deurspleet (2 cm) onder de binnendeur de verblijfsruimtes in. Boven de deur is een CO2-gestuurde Indoor Mixfan (van 21,5 bij 21,5 cm) gemonteerd. Deze slimme ventilator zuigt vervuilde lucht af zodra het nodig is, dus bij een verhoogde concentratie CO2. De luchtkwaliteit wordt beheerd met een CO2-sensor. “Op basis daarvan bepaalt het systeem hoe hard de Mixfans draaien.”

Flair nu beschikbaar voor elk formaat woning

En Brink breidde de Flair-serie uit, een reeks compacte WTW’s. “Naast de Flair 200, 300 en 400 hebben we nu ook de 450 en 600. We kunnen elk formaat woning van een passende wtw-oplossing voorzien. Ideaal voor complexen met appartementen van verschillende omvang. Elke Flair heeft dezelfde aansturing en dus hetzelfde onderhoud nodig en voorziet woningen van gezonde lucht.” De Flair kan via een App aangesloten worden op gebouwbeheersystemen. “Bij de Flair 300 en 400 kunnen we desgewenst een type leveren met twee aansluitingen aan de bovenzijde en twee aansluitingen aan de onderzijde.” Hierdoor is de installatie makkelijk aan te passen aan de beschikbare ruimte. “De Flair is in combinatie met ons Multi Air Supply System geschikt voor nieuwbouw en renovatieprojecten. De Flair is zeer compact en stil.” De systemen van Brink kunnen zowel met een bedrade regeling als draadloze regeling uitgerust worden.

En er is altijd een combinatie mogelijk met vochtsensoren en CO2-sensoren.

Hooikoortsklachten verminderen? Vieze luchtjes? Kies zelf het filter voor jouw WTW

De WTW-systemen van Brink Climate Systems bevatten filters. De keuze voor het soort maken gebruikers zelf. “Mensen die hooikoorts hebben, zijn gebaat bij fijnstoffilters. Naast filters hebben we ook de Pure Induct module. Deze wordt geplaatst in het kanaal en filtert zelfs de allerkleinste deeltjes. Voor het filteren van (nare) geuren zijn koolstoffilters verkrijgbaar, zowel voor de WTW-units als voor de Pure Induct. Er zijn zelfs filters die binnenlucht leveren van operatiekamer-kwaliteit.”