• Uitbreiding van het strategisch partnerschap uit 2021
  • Opzetten van gezamenlijke productiecapaciteiten; start van de moduleproductie in Duitsland in 2023
  • Eerste gezamenlijke project wordt gerealiseerd in Baden-Württemberg

Montfoort, 6 oktober 2022Daiwa House Modular Europe, de wereldmarktleider in industriële modulaire bouw, en Capital Bay Group (“Capital Bay”) breiden hun strategische partnerschap uit en ondertekenden op 5 oktober tijdens Expo Real in München een joint venture. Het doel van de gezamenlijke activiteiten is het creëren van mogelijkheden voor de verkoop en productie van geprefabriceerde bouwmodules.

Plannen voor de toekomst
“Gezien het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, de strenger wordende duurzaamheidseisen en de gestaag stijgende bouwkosten heeft de bouwsector dringend behoefte aan innovatieve oplossingen”, vertelt Harry van Zandwijk, CEO van Daiwa House Modular Europe. “Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van de bouw ligt in gedigitaliseerde modulaire bouw op industriële schaal. Met dit in gedachten ben ik er trots op dat we de samenwerking met Capital Bay in het kader van onze joint venture nu gaan intensiveren. We zijn momenteel op zoek naar een geschikte locatie om onze productie zo snel mogelijk op te starten. In feite hebben we onze ogen al gericht op één locatie en zijn we ervan overtuigd dat we hier in 2023 onze eerste modules gaan produceren.”

De geprefabriceerde bouwmodules worden onder andere gebruikt in de woningbouwontwikkelingen voor de exploitatie merken van Capital Bay’s exclusieve samenwerkingspartner: 360 Operator GmbH. Daarnaast worden ze ook aangeboden aan derden in Europa. “Onze modules lenen zich zowel voor woonoplossingen van elk type, als voor de bouw van micro-appartementen en senior living projecten, inclusief studentenappartementen, serviceflats en zorgfaciliteiten”, vertelt George Salden, CEO van Capital Bay.

“Maar er is ook een aanzienlijke vraag in de gezondheidszorg”, vervolgt Salden. “Het voordeel van modulair bouwen is enerzijds de mogelijkheid tot serieproductie en anderzijds de circulariteit ervan. De geautomatiseerde en gedigitaliseerde productie maakt schaalvoordelen mogelijk en bespaart daarbij tijd en geld. Bovendien schept het de kans voor een intensieve kwaliteitscontrole al bij de op normen gebaseerde productieprocessen. Dit en het feit dat geprefabriceerde modules op de bouwplaats worden opgebouwd tot complete gebouwen, maken het mogelijk de tijd tot oplevering met maximaal 50 procent te verkorten.”

Gezamenlijk project
Daiwa House Modular Europe is ontstaan door de overname van Jan Snel door Daiwa House in 2021. Het bedrijf heeft in Nederland al meerdere woningbouwprojecten succesvol gerealiseerd. De eerste gezamenlijke projecten met Capital Bay in Duitsland worden nu gerealiseerd in de stad Wittighausen. Op een perceel van 9.000 vierkante meter in deze stad in de deelstaat Baden-Württemberg komt een verzorgingshuis voor 99 bewoners en 11 woningen waar extra zorg geboden wordt. De woningen worden geëxploiteerd door Curata Care Holding GmbH, één van de meer dan tien exploitatiemerken van 360 Operator GmbH.

In mei 2022 lanceerden de twee joint venture partners www.CreatingtheFuture.eu. Deze website is gewijd aan de toekomst van de bouwwereld en het bereiken van bestuurders van steden, gemeenschappen en het grote publiek. Het doel is om hen te informeren over de nieuwste ontwikkelingen in modulaire bouw.