|
| |

De do’s & don’ts van het moderne wapeningsontwerp

bouwcomplex
In de bouw heeft iedereen zijn eigen expertise en werkwijze. Maar als elke expertise op een spreekwoordelijk eiland blijft zitten, levert dat extra werk op de keten. Zonde! Ook in de wapeningswereld zijn hierin nog stappen te maken. Wij nemen bij deze het initiatief de do’s en don’ts van het moderne wapeningsontwerp op een rij te zetten.
Van rekenwerk naar praktijk Wij zijn de specialist in het vertalen van berekeningen naar een praktisch ontwerp, toegespitst op de tijd van nu. Wij houden rekening met productie, transport en verwerking. Dat kunnen we door goed contact en samenwerking met leveranciers en transporteurs. Dubbel werk vinden we zonde van ieders inspanning. Daarom hierbij informatie en tips voor constructeurs, aannemers en alle anderen die wapeningsprojecten aanleveren.
De don’ts van het wapeningsontwerp annu nu:
  • belangrijke informatie op een schets en/of met de hand geschreven
  • diameter 6 mm
  • beugelstand van 125 mm
  • verschillende diameters om tegelijk te buigen
De (on)mogelijkheden van de huidige productie machines Er zitten veel voordelen aan de nieuwste productie machines. Matten worden automatisch gelast. En hiervan kunnen weer korven gemaakt worden door middel van buigen. Files die wij aanmaken voor bijvoorbeeld prefab onderdelen kunnen zo de machine in waardoor er geen overname fouten ontstaan. Er zijn echter wel punten om rekening mee te houden:
  1. Beugelafstanden zijn te produceren vanaf 100 mm, en moeten deelbaar zijn door 50. Een beugelafstand van 125 mm is dus niet te maken.
  2. De machines van tegenwoordig kunnen wel verschillende diameters verwerken, maar twee verschillende diameters tegelijk buigen is lastig. Dus in een korf met bajonet of gesloten kop, is het wenselijk dat de hoofdwapening aan de bovenzijde van de korf dezelfde diameter heeft. Dit geldt ook voor de hoofdwapening van de onderzijde. Een verschil in diameter aan de onder- en bovenzijde is dan weer geen probleem.
  3. Producten met een diameter van 6 mm zijn steeds minder beschikbaar bij buigcentrales en verdwijnen langzamerhand uit de productie. Korven, poeren, stekrekken met rond 6 mm in een ontwerp veranderen wij altijd gelijk in rond 8. Machines voor bouwstaalmatten produceren nog wel met 6 mm.

Informatie die makkelijk te verwerken is Het lijkt een inkoppertje: hoe vollediger en duidelijker de informatie is die wij krijgen, hoe sneller om te zetten naar een praktisch wapeningsontwerp. Maar we missen toch regelmatig essentiële informatie. Het is echt een must is om de betondekking en de diameter die toegepast moet worden door te geven. Scheelt ons tijd, maar jou ook. We hoeven jou immers niet te bellen of mailen.
En tot slot: een schetsje op papier of een scan van een 2D tekening met daarop handgeschreven aantekeningen gepriegeld vraagt om problemen. Het kost iedereen in de keten onnodig veel tijd. Het digitale tijdperk is niet voor niets uitgevonden. Door een IFC met de betonvorm te delen wordt heel veel werk bespaard en kans op overname- en interpretatiefouten verkleind.
De do’s van het wapeningsontwerp anno nu:
  • diameter 8 mm of hoger (behalve bouwstaalmatten)
  • beugelstand deelbaar door 50
  • deel de 3D vorm van het beton als IFC
  • geef altijd de betondekking en diameter van de wapening door
We werken je project graag uit Start je met een project? Lever dan je informatie op de beschreven manier aan en wij gaan aan de slag. Je ontvangt binnen een paar dagen een complete offerte met een 3D model. Alle materialen zijn erin opgenomen. Geen verrassingen achteraf. Je ontwerp is in te zien met de RebarAssist, onze 3D viewer met intuïtieve selectiefuncties.
Heb je wapeningsvragen? Neem contact op met Betonstaal.nl
info@betonstaal.nl | www.betonstaal.nl | 088 0287800
|