De duurzaamste innovaties bij dakdekkers

285

Nederland staat al decennialang bekend als een land dat erg innovatief is. Dit geldt ook in de bouwsector, en met name op het gebied van daken. Dakdekkers passen steeds weer innovatie technieken toe. Maar welke innovaties zijn er op het gebied van daken laten leggen precies? In dit artikel leggen we uit wat de nieuwste innovaties zijn die bijvoorbeeld een dakdekker nabij Utrecht toepast. Op deze manier kun je zelf ontdekken of er een interessante innovatie bestaat die je zelf voor je bouwproject toe wilt passen.

Het belang van duurzame daken
In de eerste plaats kiezen dakdekkers ervoor om duurzame daken te leggen. Voor een deel komt deze vraag vanuit consumenten. Daardoor werden dakdekkers gemotiveerd om te kijken naar duurzame opties op het gebied van daken. Langzaam maar zeker verdwijnen hierdoor daken die bijvoorbeeld niet goed isoleren of minder duurzaam zijn. De markt is dus wezenlijk veranderd, en heeft dakdekkers genoopt tot innovatie veranderingen.

Sedum daken
Een van de meest populaire innovaties door dakdekkers, is het leggen van sedumdaken. Een sedumdak is een dak dat voor een deel bestaat uit sedum. Sedum is een speciale plant of mos die erg makkelijk groeit. Het handige aan een sedumdak is dat het koolstofdioxide goed op kan nemen. Daardoor draagt het bij aan een beter klimaat. Bovendien is een sedumdak goed in het beperken van hoe warm een dak kan worden, waardoor er geen heftige taferelen in de zomer plaats kunnen vinden. Dakdekkers hebben daarnaast gemerkt dat er veel vraag is naar deze soorten daken, waardoor deze innovatie zeker is aangeslagen.

Zonnepanelen
Tot slot zijn zonnepanelen razend populair om op daken te leggen. Hierdoor zijn er veel dakdekkers die inmiddels hierin zijn gespecialiseerd. Zonnedaken op een dak laten leggen loont immers. Je bespaart namelijk op de lange termijn energiekosten. Bovendien ontvangt het merendeel van de mensen een speciale subsidie van de overheid wanneer men besluit om een bepaald aantal vierkante meters aan zonnepanelen op hun dak te laten leggen. Al deze redenen hebben ertoe bijgedragen dat dakdekkers daken laten innoveren door zonnepanelen te laten leggen.

Al met al zijn de afgelopen periode talloze soorten innovaties gepleegd door dakdekkers in Nederland. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat het innoveren nog een lange tijd doorblijft gaan om aan de vraag van de veranderende wereld te voldoen.