De voor- en nadelen van klassikaal leren, praktijkgericht leren en e-learning

bouw
Als je een nieuwe skill wil leren, dan zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken. Je kunt (avond)les volgen, je kunt op je eigen tempo aan e-learning doen of je kunt ervoor kiezen om een praktijkgerichte cursus te volgen. In dit artikel sommen we de voordelen op van alle drie de methodes.
Klassikaal leren Het blijft een klassieker: klassikaal leren. Klassikaal leren is voordelig als je voor jezelf deadlines wil stellen. Je moet immers naar elke les gaan en tussen de lessen door oefenen, wil je up-to-date zijn van de leerstof. In klassenverband, kun je ook makkelijk vragen stellen als je ergens issues hebt met de leerstof of oefenen met medecursisten. Bij een VCA-cursus kiezen velen bijvoorbeeld nog steeds voor een klassikale cursus, omdat cursisten dan goed kunnen oefenen én vragen kunnen stellen voordat ze hun examen maken.
Klassikaal leren is niet altijd erg handig als je dit ‘s avonds doet, na een lange dag werken. Je moet er immers doorzettingsvermogen voor hebben om iedere les aanwezig te zijn, ook al heb je bijvoorbeeld na een lange dag echt geen energie. Als je bijvoorbeeld wekelijks lessen volgt, moet je ook moeite doen om tussendoor oefeningen te maken.
Praktijkgericht leren Sommige skills moet je écht oefenen om ze goed te kunnen. Voor sommige beroepen is praktijkgericht leren zelfs een must! In de offshore branche mag je bijvoorbeeld niet werken zonder een NOGEPA training te hebben gevolgd. Tijdens de NOGEPA combinatie trainingen of gewone trainingen wordt er onder meer geleerd hoe je overleeft op zee. Dit zijn erg belangrijke skills als je op zee werkt! Ook als je bijvoorbeeld wilt leren werken met een bouwmachine, is het vaak nodig om een praktijkgerichte training te volgen, waarin je duidelijk wordt aangeleerd welke stappen je moet nemen om altijd veilig te zijn.
Het enige nadeel aan praktijkgericht leren, is dat dit vaak wat duurder is dan de andere manieren van leren. Er moet een instructeur aanwezig zijn en voor veel skills zijn er ook materialen en veiligheidsmaterialen nodig die al dan niet moeten worden aangekocht.
E-learning E-learning is ideaal als je graag op je eigen tempo leert. Als je geen zin hebt om na een lange werkdag ook nog eens lessen te volgen, kan e-learning ideaal zijn. Het maakt niet uit wanneer je leert, of dat nu ‘s ochtends vroeg is of na middernacht, het enige wat je nodig hebt, is wat wilskracht en een goede internetverbinding. Veel e-learning cursussen zijn super interessant, met allerlei video’s en interactieve oefeningen, waardoor je goed kunt oefenen wat je net geleerd hebt. E-learning is bovendien ideaal als je niet houdt van de ‘klas-situatie’ waarbij een leerkracht vragen stelt.
Aan de andere kant, als je vaak last hebt van uitstelgedrag, kan e-learning je een te makkelijke uitweg bieden. Veel cursussen hebben geen deadlines en je kunt ze eens aangekocht onbeperkt gebruiken. Zo kan ‘ik doe het morgen wel’ snel ‘ik doe het volgende week’ worden … of nog erger: je doet het nooit meer!
Hoe leer jij jouw volgende skill?