DIY: Houten Terrasoverkapping

1077

Zelf een houten terrasoverkapping maken, het klinkt erger dan het is. Met een goed beeld van hoe je de houten terrasoverkapping gaat gebruiken beperk je de keuzes voor het type hout en ontwerp. Is het de bedoeling om lekker te loungen of ook te tafelen onder de overkapping? Is het handig dat er een schuur in de overkapping wordt verwerkt of juist niet? Het doel bepaalt de grootte en het model van de houten overkapping. 

Naast dit doel is het ook belangrijk rekening te houden met de wijze hoe de terrasoverkapping wegvalt of juist aanwezig mag zijn in het beeld van je tuin. Een open pergola biedt schaduw en wind en zal minder opvallen in het tuinontwerp dan een gesloten zithoek met aangebouwde schuur.

Materiaal
(Tuin)Hout is de meest voor de hand liggende keuze voor een terrasoverkapping. Het is een natuurlijk en duurzaam materiaal met een lange levensduur. Lariks Douglas hout, met een duurzaamheidsklasse 3-4, gaat bijvoorbeeld makkelijk 10 tot 15 jaar mee.

Aan de slag
Hoe je een terrasoverkapping kunt maken, hangt natuurlijk af van de maat, de plek en het gebruik. Tips waar je op moet letten:

  • Neem vooraf nauwkeurig de maten op en zorg dat je voldoende hout en andere materialen koopt. Let op dat voor een prettig gebruik de doorloophoogte minimaal 220 cm is.
  • Een voordeuroverkapping kan je tegen de wand bevestigen. Als de afmeting groter wordt, gebruik dan voldoende staanders (verticale balken).
  • Wordt de overkapping breder dan 3 meter, dan zijn 4 hoekstaanders niet voldoende. Gebruik dan nog een extra staander in de breedte.
  • Als je een ondervloer maakt, zorg dan dat de staanders niet op de vloer komen te staan.
  • De overkapping krijgt extra stevigheid met schuine schoren: schuine balkjes van ongeveer 45 cm., die in een hoek van 45 graden van de staander naar het dak lopen.
  • Om de wanden dicht te maken, kan je heel goed Zweedse rabatdelen gebruiken. Begin onderaan met een paar centimeter ruimte voor ventilatie. Of maak onderaan een rand van betonbandjes.
  • Vergeet bij het maken van het dak niet te zorgen voor een goede waterafvoer.

Tuinhout Kopen
Weet je de afmeting en welke houtsoort je wil gaan gebruiken, dan kan je natuurlijk die aanhanger huren en zelf gaan tillen, maar tuinhout bestellen kan tegenwoordig ook eenvoudig online en bespaart je een hoop gedoe en rugklachten.