Taxeren is een term die in de vastgoedwereld alom bekend is en gebruikt wordt, maar toch weet lang niet iedereen daarbuiten wat er nu precies mee bedoeld wordt. We leggen je graag even uit wat het is en waarom het verstandig is om nu je huis te laten taxeren.

Wat wordt bedoeld met het taxeren van een huis?
Bij het taxeren van een huis wordt door een taxateur, bijvoorbeeld van Taxatierap, de waarde bepaald van dat huis en wordt daarvan vervolgens een taxatierapport opgemaakt. De aspecten waarop de taxateur zich baseert voor die bepaling zijn onder meer de ligging, de grootte van het huis en het terrein, het bouwjaar, het energielabel eventuele aanwezige isolatie en energiebesparende maatregelen, de staat van het onderhoud en de huidige woningmarkt. In tegenstelling tot een gewone waardebepaling heeft een taxatierapport een officieel karakter.

Waarom zou je nu een taxatie laten doen?
Hoewel je een taxatie altijd mag laten doen, zijn er een aantal momenten waarop het zeker een meerwaarde biedt.

Je kent de correcte waarde van je huis voor het bepalen van een verkoopprijs
Als je je huis gaat verkopen, wil je daar natuurlijk een correcte prijs voor krijgen. Omdat voor jou ook emotionele aspecten een invloed hebben op wat jij vindt dat je huis waard is, kun je dit beter laten doen door een taxateur. Zo heb je een officiële waardebepaling in handen waarop je je vraagprijs kunt baseren, al houdt niets je natuurlijk tegen om hier nog een zekere marge in te voorzien.

Je weet meteen of je verbouwplannen realistisch zijn
Verbouwen doe je op de financieel meest gunstige manier door de kosten van de verbouwing mee op te nemen in je hypotheek. Om goedkeuring voor die financiering te kunnen krijgen, zul je een taxatierapport moeten bezorgen aan je hypotheekverstrekker. Na de aanvraag van de financiering en het indienen van het rapport, weet je meteen of je bank of hypotheekverstrekker bereid is de nodige fondsen hiervoor ter beschikking te stellen en je dus je plannen kunt uitvoeren.

Je krijgt een duidelijk beeld van je financiële gezondheid
Hoe je er financieel voor staat, kan en mag je niet enkel baseren op wat je op je overzicht van de bank ziet staan. Dit zijn dan wel de middelen waarover je snel en makkelijk kunt beschikken, als huiseigenaar geeft het je geen volledig beeld. Met een taxatierapport kun je ook die waarde aan je kapitaal toevoegen, weliswaar rekening houdend met een eventueel nog lopende hypotheek.