Praat je over grondzuigmachines, dan is Albin Droogsma, eigenaar van Droogsma Grondzuigmachines, een gevestigde naam in de markt. Een markt die de afgelopen tien jaar een enorme vlucht heeft genomen. Droogsma licht toe wat de grondzuigmachines vandaag de dag onmisbaar maakt. Ook vertelt hij trots over de MTS Dino 12, de nieuwste machine die in september tijdens de MATEXPO in Kortrijk, België te bewonderen is. 

De inmiddels ‘ouderwetse’ graafmachine is voor verschillende toepassingen niet meer toereikend. Deze zorgt namelijk vaak voor schade aan kabels en leidingen. Met alle herstelwerkzaamheden, hoge kosten en verzekeringsclaims tot gevolg. “We zien met name veel beschadigingen aan internetkabels, water- en gasleidingen”, zegt Droogsma. “De gevolgen hiervan zijn groot en daarom wordt veilig graven echt aanbevolen. Met het gebruik van de grondzuigmachine wordt het aantal schadegevallen flink teruggedrongen en kan men vooral snel verder met een project. Het is een enorme verrijking van onze sector.” Er zijn zelfs verschillende soorten van deze machines, namelijk met vacuümpompen of met een ventilatortechniek, legt Droogsma uit. “Wij gebruiken de laatste, want dit reduceert de kans op schade het meest. De vacuümpompen moeten namelijk de bodem van de grond raken, waardoor je toch meer risico loopt. Dat willen we niet.”

Verbod op conventioneel graven
De afgelopen jaren is de grondzuigmachine flink in opkomst. Droogsma vertelt waarom. “Los van het veilig graven hebben we vaak te maken verontreinigde grond. Dit is een onderwerp in het grondverzet dat veel aandacht krijgt. De verontreinigde grond moet gecontroleerd worden afgevoerd, iets wat de grondzuigmachine mogelijk maakt. De overheid pusht het veilig graven bovendien via wet- en regelgeving. Aannemers en verhuurbedrijven zullen er dus wel aan moeten geloven, om graafschade te voorkomen. De overheid kiest er zelfs voor om conventioneel graven met de graafmachine te verbieden. Dit maakt de grondzuigmachine essentieel voorafgaand aan het leggen van bijvoorbeeld leidingen binnen de bebouwde kom.”


“Wij zijn technisch specialist en stellen ons dienstverlenend op”

Moderne maar eenvoudige opbouw
Droogsma werkt met MTS. Hij legt uit waarom dit de meest toonaangevende fabrikant is van grondzuigmachines. “MTS kiest voor een moderne, maar vrij eenvoudige opbouw. We willen bedrijfszekerheid garanderen en het onderhoud vergemakkelijken. Bij een storing of uitval wordt meteen gehandeld, en wij weten hoe. De RVS containers en deksels hebben bovendien vanwege het materiaal een langere levensduur en verhogen daarmee de restwaarde.” Droogsma bevestigt ook het duurzame aspect van de machines. “Het is niet alleen de veiligste manier, maar ook het meest efficiënt qua brandstofverbruik. Vergeleken met handwerk is het natuurlijk veel sneller. In combinatie met een langere houdbaarheid maakt dit de machines beter voor mens en milieu.”

‘Stilste’ machine
MTS bestaat nu zo’n 25 jaar en maakte de afgelopen tien jaar grote stappen. “Zo hebben we inmiddels al een derde machine geleverd aan Kraan en Machineverhuur D. Muilwijk. En elke machine is weer een stukje beter. De versie waarmee we ook op de MATEXPO staan, de MTS Dino 12, is echt de meest complete en luxe variant. Deze machine wordt gekenmerkt door het maximaal beschikbare zuigvermogen en is tegelijkertijd de ‘stilste’ machine. Dat is met het oog op werk in woonwijken wel zo prettig. De upgrade van het materiaal zorgt voor relatief weinig brandstofverbruik.” Maar er zijn meer innovatieve snufjes, vertelt een enthousiaste Droogsma. “Wat de machine uniek maakt is dat hij kan kiepen in hoge containers. Hij is uitgevoerd met een arm waarvan de zuigbuis niet hoeft te worden afgekoppeld. Dit bevordert het gebruiksgemak voor de machinist behoorlijk.”

Dienstverlenend
Droogsma grondzuigmachines is verantwoordelijk voor de verkoop en het onderhoud in Nederland en België. De klantenkring bestaat voornamelijk uit verhuurbedrijven, aannemers en andere bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw. Het bedrijf onderscheidt zich in de markt doordat de focus uitsluitend op grondzuigmachines ligt. “Wij zijn technisch specialist en stellen ons dienstverlenend op”, zegt Droogsma. “We nemen zelf geen projecten aan en concurreren op die manier dus ook niet met onze eigen klanten. Met een klein team van acht gepassioneerde mensen zorgen we samen voor het kundig opleiden van de monteurs en machinisten. Onze overdreven grote voorraad zorgt ervoor dat we altijd kunnen helpen.”

Persoonlijk contact en goede service
In deze kleine markt moest Droogsma het voorheen vooral hebben van mond- tot mondreclame. “We hebben onze weg snel gevonden. Persoonlijk contact en goede service vinden we het allerbelangrijkst. Bij storingen komen we ook écht meteen, omdat we de technische kennis zelf in huis hebben. Tegenwoordig staan we meer op beurzen en zijn we online te vinden, maar voor ons werkt het persoonlijke telefoontje of langskomen toch altijd nog het fijnst. Dan kunnen we de machines namelijk meteen demonstreren. Uiteindelijk vinden we dat als technici zelf ook gewoon het leukst.”

Tekst: van A tot Liz


“Wat de machine uniek maakt is dat hij kan kiepen in hoge containers. Hij is uitgevoerd met een arm waarvan de zuigbuis niet hoeft te worden afgekoppeld. Dit bevordert het gebruiksgemak voor de machinist behoorlijk.”