Duurzaam bouwen in 2022; wat zijn 4 belangrijke thema’s?

487

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol, ook zeker in de bouw. Ieder jaar zien we weer belangrijke trends rondom duurzaam en milieuvriendelijk bouwen. Ook 2022 laat nu al mooie ontwikkelingen zien. Het onderwerp duurzaam bouwen kunnen we onderverdelen in diverse thema’s. In dit artikel lees je concrete voorbeelden van trends in de bouwsector, onderverdeeld onder deze vier thema’s: klimaatverandering, circulair bouwen, renoveren & transformeren en gezonde gebouwen.

Klimaatverandering
Ook in de bouwsector wordt massaal ingezet om klimaatverandering tegen te gaan. Hoe mooi is het als een emissievrije bouwplaats mogelijk zou zijn? Een bouwplaats waar geen schadelijke emissies uitgelaten worden naar bodem, water en lucht. Het is dichterbij dan je denkt. Zo zien we dat het nu mogelijk is om elektrisch voertuigen in te zetten op de bouwplaats. Elektrische personenauto’s zijn al veel langer mogelijk, er zijn voldoende laadpalen met genoeg vermogen om een auto snel op te laden. Maar met de komst van de 300 kW mobiele snellader van Ferex, kunnen zelfs trucks op de bouwplaats snel opladen.

Circulair bouwen
Bij circulair bouwen staat herbruikbaarheid van grondstoffen centraal. Na een aantal keer hergebruikt te zijn, moet het materiaal milieuvriendelijk afgebroken worden. Bij duurzame bouwmaterialen kun je denken aan het gebruik van schapenwol voor isolatie. Of bamboe ter vervanging van betonstaal. En composiet van TSE Online om een glasvezelversterkt en vormvast leidingsysteem aan te leggen.

Renoveren & transformeren
Dit thema wordt een belangrijk thema het komende jaar. Zeker omdat voor kantoorgebouwen in 2023 een minimaal energielabel C geldt. Om dat energielabel te krijgen, hebben nog veel kantoorgebouwen dubbelglas en betere dak- vloer- en muurisolatie nodig. De komende periode verwachten we dat veel kantooreigenaren aan de slag gaan met de wettelijke vereisten, een stappenplan voor een duurzamer kantoorpand en het onderzoeken van de technische mogelijkheden. Er ligt nog genoeg renovatiewerk voor de bouwsector!

Gezonde gebouwen
Ook gaan we steeds meer bouwen met het oog op een gezonde (werk)omgeving. Een gezonde omgeving verlaagt klachten en verhoogt het welzijn. Maar wat is nu een gezonde omgeving? Bij de bouw houd je dan rekening met de mogelijkheid tot doorluchten, genoeg ramen om binnen fijn daglicht te hebben en het beperken van geluidsoverlast. Ook milieuvriendelijke materialen komen hier weer om de hoek kijken. Een principe dat steeds vaker wordt toegepast bij de inrichting, is biophilic design. Het zorgt ervoor dat de mens in contact staat met de natuur en zich daardoor happy voelt.