Duurzaam renoveren: met deze 3 tips haal je er het meeste uit

174
duurzaam-renoveren-duurzaam-verbouwen

Oude huizen en gebouwen zijn natuurlijk prachtig, maar vaak niet de meest duurzame panden. Ga jij aan de slag met een renovatie? Dan hebben wij drie tips voor je om het goed aan te pakken:

Tip 1: Ga voor duurzame materialen
Er is ontzettend veel keuze in de materialen die je kunt gebruiken. Maar welke zijn nu eigenlijk duurzaam? Onderzoek bij het kiezen van bijvoorbeeld hout of deze een keurmerk bevat, zoals het FSC en/of PEFC keurmerk. Deze keurmerken houden in dat het hout duurzaam geproduceerd is en bijdraagt aan CO2-reductie en minder ontbossing. Ook voor isolatie- en plaatmaterialen heb je keuze uit diverse voor duurzame producten, bijvoorbeeld van gerecycled materiaal.

Tip 2: Ga voor licht
Of je nu een huis of een kantoorpand renoveert, voldoende licht is belangrijk voor onze gezondheid. Kies er daarom voor om veel daglicht in je ontwerp te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan grote ramen, een lichtkoepel of een serre. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je minder elektriciteit kwijt bent aan verlichting. Twee vliegen in één klap dus.

Tip 3: Denk aan de isolatie
Wil je niet direct investeren in zonnepanelen of warmtepompen? Ga dan eerst eens terug naar de basis: hoe zit het met de isolatie? Zijn de muren en vloeren goed geïsoleerd? Heeft het pand dubbel glas? En ook zeker niet onbelangrijk: welke mogelijkheden zijn er voor duurzame isolatiematerialen? Door eerst hier aanpassingen en keuzes in te maken, kun je op de lange termijn al goedkoper uit zijn.

Met deze tips ben jij er klaar voor om kosten te besparen en een succesvolle, duurzame renovatie uit te voeren.

Duurzaamheid-duurzaam-renoveren-3tips