luchtbehandelingskasten-schoolgebouw-bouw-project-binnenklimaat

Voor een nieuw te bouwen schoolgebouw mocht STULZ drie grote luchtbehandelingskasten leveren ten behoeve van een gezond binnenklimaat. Dit in samenwerking met installateur Willems Uden en installatieadviseur Klictet.

Introductie
Voor een nieuw te bouwen schoolgebouw mocht STULZ drie grote luchtbehandelingskasten leveren ten behoeve van een gezond binnenklimaat. Dit in samenwerking met installateur Willems Uden en installatieadviseur Klictet.

De opdrachtgever
Naast STULZ waren twee bedrijven actief betrokken bij dit project. Ten eerste, installateur Willems Uden. Willems Uden is een allround werktuigbouwkundig installatiebedrijf welke is gevestigd in Uden. Daarnaast was Klictet betrokken als adviseur voor dit project. Klictet is een installatieadviesbureau dat zich richt op het realiseren van integrale en innovatieve ontwerpen voor bouwprojecten. Het uiteindelijke te realiseren schoolgebouw is een verzameling van meerdere faciliteiten. In het gebouw vestigt zich naast een basisschool ook tevens een kinderopvang.

De uitdagingen
Bij een schoolgebouw is het vanzelfsprekend erg belangrijk dat het binnenklimaat naast comfortabel, ook gezond is. Dit verminderd de verspreiding van virussen en bacteriën. Om een comfortabel binnenklimaat te realiseren moesten de luchtbehandelingskasten zowel kunnen koelen als verwarmen. Op die manier kan er bij elke buitentemperatuur in Nederland, een comfortabel binnenklimaat worden gegarandeerd. Verder waren er een drietal eisen vanuit de installateur, de oplossing moest Eurovent gecertificeerd zijn, er moesten geluidsdempers geplaatst worden en de luchtbehandelingskasten moesten zijn uitgerust inclusief regeling.

De oplossing
Er is uiteindelijk gekozen voor een oplossing met drie ClimaPac luchtbehandelingskasten waarvan er twee binnen worden opgesteld en één buiten. De oplossing bestond uit één luchtbehandelingskast van 15.000 m3, één van 10.000 m3 en één van 7.500 m3.  Alle drie de luchtbehandelingskasten zijn voorzien van een warmtewiel en van een koelblok (change-over block) omdat er naast verwarmen ook mee gekoeld moet kunnen worden. Er is specifiek gekozen voor een warmtewiel zodat de kasten vocht overdragen. Dit komt de ventilatie van het gehele gebouw ten goede.

Door de F7 en M5 filters in de luchtbehandelingskasten wordt een gezond binnenklimaat gegarandeerd. Daarnaast zorgen de geluiddempers ervoor dat er geen geluid hoorbaar is wanneer de luchtbehandelingskasten in bedrijf zijn. Op deze manier worden de klaslokalen en gymzalen van de school op een gezonde en comfortabele manier gekoeld en verwarmd. Voor de luchtbehandelingskast van de gymzalen (buitenopstelling) is expliciet gekozen voor een warmtewiel om extra comfort te realiseren.
De drie luchtbehandelingskasten zijn samen met de installatieadviseur op maat gemaakt in onze fabriek in Spanje. Dit maakt dat deze oplossing uniek in zijn soort is. De adviseur was daarnaast zeer tevreden over de gang van zaken en de uiteindelijk gekozen oplossing.

Tot slot
Wij zijn erg trots op het resultaat van dit project. Deze op maat gemaakte oplossing voor luchtbehandeling laat zien dat er complexe technische installaties mogelijk zijn bij een goede samenwerking tussen de verschillende partijen. Als fabrikant en leverancier van luchtbehandelingskasten hopen wij in de toekomst meer van dit soort projecten te kunnen realiseren. Van standaardoplossing tot aan de tekentafel, wij adviseren u graag op het gebied van luchtbehandeling.