Energiebesparende verbouwing: 3 tips!

22

Denk je eraan om je huis te verbouwen en wil je graag energie besparen? Dat is een goede keuze! Energiebesparende renovaties zijn aanpassingen aan je huis die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt en dus geld bespaart, bijvoorbeeld door je dak beter te isoleren of door de beste cv ketels te installeren. Hier zijn 3 verbouwingen waarmee je energie kunt besparen!

Dakisolatie
Dakisolatie is een slimme investering die je flink wat geld kan besparen. Elk jaar kun je honderden euro’s in je zak houden, en dit bedrag groeit met de tijd. Als je dak niet geïsoleerd is, gaat er jaarlijks ongeveer 13 liter stookolie per vierkante meter verloren. Bij een dak van 100 vierkante meter is dat een enorme verspilling van 1300 liter per jaar. Maar als je je dak isoleert, bijvoorbeeld met minerale wol, kun je dit verlies sterk verminderen, wat meestal leidt tot 25% tot 30% minder energieverbruik. Dat betekent dat je jaarlijks zo’n 350 tot 450 euro kunt besparen! Het is slim om te kiezen voor zo dik mogelijke isolatie, omdat dit op de lange termijn echt loont. De precieze dikte hangt af van het type isolatiemateriaal, en een isolatiebedrijf kan je hier persoonlijk advies over geven.

Nieuwe cv-ketel
Je zult het vast wel eens meemaken: je cv-ketel lijkt elke keer stuk te gaan en is eigenlijk gewoon versleten. Het lijkt misschien verstandig om hem telkens dure reparaties te laten ondergaan, maar dat is niet altijd de beste optie. Normaal gesproken gaan cv-ketels zo’n 12 tot 15 jaar mee, maar naarmate ze ouder worden, werken ze steeds minder goed. Je kunt daarom beter een nieuwe en zuinige cv ketel kopen. En er zijn nog meer redenen om hiervoor te kiezen. Je bespaart namelijk geld op je energierekening en zorgt voor een efficiënter systeem. Na verloop van tijd past je oude ketel misschien niet meer bij je behoeften en verbruiken oudere ketels meer gas, terwijl een moderne HR-ketel je tot wel €300,- per jaar kan besparen. Het is dus zeker de moeite waard!

Zonnepanelen
Tot slot kun je zonnepanelen laten installeren. Als je nadenkt over het plaatsen van zonnepanelen, wil je waarschijnlijk gewoon weten hoeveel energie ze gaan opwekken en hoeveel geld je daarmee kunt besparen. Dat is eigenlijk niet moeilijk. Je neemt gewoon het aantal zonnepanelen dat je wilt installeren en vermenigvuldigt dat met de hoeveelheid energie die elk paneel per jaar kan opwekken. Vervolgens doe je er 0,85 bij (dat is een correctiefactor voor de helling en richting van je dak), en tot slot vermenigvuldig je dit met de stroomprijs per kilowattuur (kWh). Zonnepanelen zijn in trek vanwege hun groene en voordelige manier van energie opwekken. Bereken de verwachte opbrengst om een slimme beslissing te nemen voor jouw woning. Wil jij duurzame verbouwingen doorvoeren? Denk dan eens na over deze 3 opties!