Hoge inflatie, fluctuerende inkoopprijzen, stikstofwetgeving en de Wkb die eraan komt. Zomaar wat uitdagingen waarmee je in de bouwsector te maken hebt. Al deze factoren maken het moeilijker een goede projectbewaking aan de dag te leggen. Cruciaal is dan ook efficiënt te werken en doorlooptijden, personeelsplanning en faalkosten scherp in de gaten te houden.

Om een écht efficiënte manier van werken te realiseren is software van topkwaliteit onmisbaar. Exact is aanbieder van dergelijke software. Met hun programma Exact Online Bouw registreer je eenvoudig alle projectinformatie, zoals inkomsten, kosten, relaties, werkuren en materialen. Het hele bouwproces, van planning tot facturatie, wordt in één omgeving vastgelegd. Gegevens zijn voor alle betrokkenen altijd en overal inzichtelijk. Hierbij maakt het niet uit welk type apparaat (smartphone, tablet, computer etc.) je gebruikt. Kortom, automatisering via Exact Online Bouw levert veel tijdswinst op. Bovendien kun je dankzij dit programma beter onderbouwde beslissingen nemen. 

Hieronder gaan we dieper in op de specifieke eigenschappen die Exact Online Bouw zo geschikt maken voor ieder projectmatig werkend bedrijf in onze branche.

Optimale (faal)kostenbeheersing
In de bouwwereld is er helaas regelmatig sprake van faalkosten. Vaak worden deze veroorzaakt door gebrekkige communicatie, onvoldoende controle en onjuiste/verouderde informatie. Door het digitaliseren van je bouwprocessen wordt het makkelijker om faalkosten te reduceren. Bouwsoftware brengt alle administratie vanuit de bouwlocatie meteen over naar kantoor. Hierdoor heb je altijd realtime inzicht in de meest actuele informatie.

De kostenbewaking wordt verder makkelijker doordat je zowel machines als kleinere materialen kunt inplannen op projecten. Je kunt vanuit zelf samengestelde materiaallijsten materialen aan een project toevoegen. Daarnaast heeft de bouwsoftware van Exact een handige inkoopmodule, waarmee je optimaal grip houdt op kosten van ingekochte artikelen. Vooral bij producten met fluctuerende prijzen is dat essentieel.

Grip op doorlooptijden
Een andere structurele uitdaging in de bouw is het in toom houden van de doorlooptijden. Door het automatiseren van kantoorwerkzaamheden als orderverwerking, informatiemanagement, planningen en kwaliteitswaarborging bespaar je een hoop tijd.Wachttijden en doorlooptijden worden hierdoor flink verkort. 

Handige tools voor personeelsplanning
Exact Online Bouw bevat een planbord dat je helemaal naar eigen wens inricht. Je kunt hiermee bijvoorbeeld bepaalde projecten of taken aan werknemers toewijzen. Ook is hier inzichtelijk wie waar ingepland staat en wat de status is van een taak of project. Medewerk(st)ers zien zelf ook snel voor welke werkzaamheden ze ingepland staan. Is er eens extra capaciteit nodig? Dan stuurt het programma je tijdig een reminder.

Verder kun je overwerk snel verwerken. Op locatie kun je het meerwerk zelfs gelijk laten ondertekenen door de opdrachtgever. Tenslotte kun je via de urenregistratie altijd de gewerkte uren invoeren en bekijken. Dit maakt het simpel de inzet en productiviteit van werknemers te controleren en de voortgang en kosten van projecten te monitoren.

Altijd up-to-date
Met toekomstbestendige bouwsoftware heb je informatie altijd binnen handbereik in de cloud. Ideaal van deze werkwijze is dat bestanden altijd en overal inzichtelijk zijn, ongeacht waar je bent of op welk device je werkt. Je krijgt ook nog eens structureel de nieuwste gegevens voorgeschoteld. Elke wijziging is gelijk voor iedereen zichtbaar, waardoor je faalkosten kunt reduceren.

Relatiebeheer
Bij een bouwproject kunnen veel partijen betrokken zijn. Exact Online Bouw speelt hier via een apart relatiescherm slim op in. Je vindt in dit scherm al je relaties in een handig overzicht. Per relatie houd je een klanthistorie bij, met daarin bijvoorbeeld contactgegevens, betalingsafspraken en gesprekssamenvattingen.

Altijd voldoen aan geldende wet- en regelgevingen
Elk bouwproject moet voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Deze eisen kunnen veranderen, getuige ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die waarschijnlijk per 1 januari 2024 stapsgewijs wordt ingevoerd. Om het makkelijker te maken altijd aan alle eisen te voldoen, is in Exact Online Bouw een handige kwaliteitsborgingstool ingebouwd.


“Met de software van Exact wordt het makkelijker om faalkosten te reduceren. Je hebt hiermee immers steeds realtime inzicht in de meest actuele informatie. Deze software brengt alle administratie vanuit de bouwlocatie meteen over naar kantoor.”

Te koppelen aan andere software
Met digitale bouwsoftware heb je alle processen bij elkaar in één centrale omgeving. Door de open structuur kun je de software tevens eenvoudig koppelen aan andere programma’s waar je al mee werkt. Exact-software is koppelbaar aan maar liefst 370 zakelijke apps. Deze al ontwikkelde standaardkoppelingen vind je in de Exact Online App Store.

Gebruiksvriendelijk
Ondanks dat Exact Online Bouw talrijke functionaliteiten heeft, geldt deze software als uiterst gebruiksvriendelijk. Dit programma is eenvoudig te bedienen, ook door mensen met weinig computerervaring. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan kun je telefonisch of via de chat gerust contact opnemen met het supportteam. Via het Support Portal krijg je zelfs 24/7 antwoord op al je vragen. Daarnaast biedt Exact online trainingen en professionele e-learnings aan.

Al vele bouwspecialisten gingen je voor
Kies je er als specialist in de bouwsector voor om met Exact Online Bouw te gaan werken? Dan verkeer je in goed gezelschap. Een groot deel van de sector automatiseert zijn processen namelijk al naar tevredenheid via Exact. In totaal gebruiken zelfs zo’n 675.000 bedrijven de softwareoplossingen van Exact, dat sinds de oprichting in 1984 is uitgegroeid tot internationale expert voor bedrijfssoftware.

www.exact.nl/bouw

Tekst: van A tot Liz


“Ondanks dat Exact Online Bouw talrijke functionaliteiten heeft, geldt deze software als uiterst gebruiksvriendelijk.” 

Aldert Hietkamp Sales Executive Exact Online Bouw