Fit je pensioen halen? Werk veilig en efficiënt

bouw
“De jongste generatie werknemers in de bouw wil fit hun pensioen halen”, stelt John van der Haak, directeur van Vlutters Tools & Safety. “Ze willen niet, zoals generaties voor hen, rond hun 60e de WAO in en de rest van hun leven kampen met lichamelijke klachten.” Vlutters in Oldenzaal verzorgt alles voor veiligheid en efficiënt naar, op en van het platte en hellende dak.
De verdergaande bewustwording onder bouwmedewerkers zoals dakdekkers en het Bouwbesluit van 2012 zorgen voor steeds meer werk voor dit veiligheidsbedrijf. “En onze daken worden steeds voller. Op steeds meer daken staan meerdere keren per jaar een monteur en hovenier voor het onderhoud van zonnepanelen, groene daken en airconditioning”, gaat de directeur verder. “We zorgen ervoor dat werknemers in de bouw en installatietechniek, maar ook hoveniers veilig het dak op kunnen en daar veilig kunnen werken.”
Eigenaar dak is verantwoordelijk Van der Haak en zijn collega’s geven onder andere advies over veiligheid, aan aannemers, overheden, woningcorporaties en vastgoedeigenaren. “Als je een dakdekker opdracht geeft een dak te vernieuwen dan ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid. Als de dakdekker van het dak valt, ben je aansprakelijk.” Sinds 2012 staat in het Bouwbesluit dat daken op nieuwbouw zo ingericht moeten zijn dat mensen er veilig op kunnen werken. “Toch gebeuren er nog steeds veel ongelukken”, stel Van der Haak. “Wij richten complete platte daken in, schatten de risico’s in, bepalen welke voorzieningen er nodig zijn en kunnen die ook leveren en onderhouden.” Dat start al op de grond. “We leveren kranen en lijnsystemen, hekwerken, kooiladders, alles wat nodig is om veilig het dak op en af te kunnen en daar veilig te kunnen werken.” Ook kan de bouwsector bij Vlutters terecht voor de keuring van machines en reparaties ervan.
Zonnepanelen en veiligheid Hij constateert dat veel zonnepaneelleggers niet voldoende met veiligheid bezig zijn. “Het aantal panelenleggers neemt toe. Een deel daarvan focust op de installatie. Daarna zijn ze weg. Het goede nieuws is dat de aanschafkosten van een veiligheidssysteem te overzien zijn, zeker als je ze vergelijkt met de kosten van de aanschaf van zonnepanelen.” Steeds meer installateurs van zonnepanelen gaan voor advies naar Vlutters. Het bedrijf is KOMO-gecertificeerd. “We vinden de Europese wetgeving zoals vastgelegd in het Bouwbesluit niet ver genoeg gaan, veiligheid begint bijvoorbeeld al bij de montage. Samen met andere grote partijen hebben we de KOMO-certificering opgezet. Dus alles wat we doen documenteren we en we worden jaarlijks gecontroleerd.”
www.vlutters.nl