Tijdens de afgelopen Professional Clothing Awards ceremonie in London, ontving Zweedse werkkledingfabrikant Fristads de 2019 Sustainability Highly Commended voor hun Environmental Product Declaration project en de Fristads Green collectie – de eerste kledingcollectie ter wereld waarbij de totale milieu-impact van een kledingstuk gemeten wordt.

Inmiddels in hun 10e jaar, werden de Professional Clothing Awards opgericht om de internationale uniforme toeleveringsketen te erkennen en uitzonderlijke werkkleding, corporate wear en PBM’s van over de hele wereld te belonen. Dit jaar op 19 juni in het centrum van London, behandelt dit prestigieuze evenement alle aspecten van de werkkledingindustrie, inclusief productie en distributie, erkenning door de industrie en het vieren van het werk van aankomende studenten- ontwerpers door middel van de VISION-award. De Sustainability Award erkent baanbrekende producten of processen die het mogelijk maken om werkkleding te produceren met een gereduceerde ecologische voetafdruk. Op de 2018 awards, werd Fristads beloond met de Best PPE Innovation of the year en Lene Jul, Product Management Director Fristads, gelooft dat de laatste award nog meer bewijs is dat hetfocussen op het creëren van een EPD-gecerti ceerde kledingcollectiehet juiste was om te doen.

“We zijn om vele redenen trots deze award te mogen ontvangen, niet in de laatste plaats omdat het een erkenning is van onze toewijding om

Fristads is het toonaangevende werkkledingmerk in Zweden en maakt deel uit van de Fristads Kansas Group. De Fristads Kansas Group is de grootste leverancier van werkkleding en promokleding in Europa, bestaande uit vele toonaangevende merken zoals Fristads, Hejco, Martinsson, B&C, Wenaas en Bragard. De groep is actief in meer dan 20 landen en bezit twee productiefaciliteiten. De Fristads Kansas Groep heeft een jaaromzet van ongeveer 400 miljoen euro en biedt werk aan 1.600 mensen.
Fristads Benelux is gevestigd in Breda.

steeds alle aspecten binnen onze sector te blijven ontwikkelen en verbeteren en voorop te lopen in het creëren van innovatieve workwear-oplossingen. We hopen hiermee anderen te inspireren en een route uit te zetten voor de industrie in de vorm van meer bewustzijn en transparantie.”

Het EPD project heeft meer dan 18 maanden geduurd en gedurende dit proces werd de volledige productieketen en life cycle van de kledingstukken onder de loep genomen – van materiaalkeuze, materiaalhoeveelheden, verfprocessen, water- en electriciteitsverbruik in de fabriek, verpakking en transport van het uiteindelijke kledingstuk

– geen aspect van het kledingstuk of de vervaardiging ervan werd overgeslagen.

Lene Jul vervolgt; “Het doel van een EPD is het tonen van de totale impact op het milieu van een kledingstuk gedurende zijn life cycle. Dit werd al gedaan in andere sectoren zoals in de bouw maar met de Fristads Green collectie zijn wij de eerste ter wereld die EPD’s implementeren bij kleding. De bedoeling is Fristads Green door te voeren in al onze productgebieden. Allereerst zullen er aanvullingen op de collectie voor de bouw volgen en een nieuwe collectie voor de service- en industrie, die gelanceerd zal worden in de loop van volgend jaar.