De afgelopen jaren is er heel wat overlast geweest rondom de eikenprocessierups. Deze rups is bekend om zijn hardnekkige brandharen die van zijn lichaam vallen als hij gestoord wordt. Deze haren kunnen huidirritaties of ademhalingsproblemen veroorzaken bij mensen die ermee in aanraking komen. Ga je dit beestje bestrijden? Zorg er goed voor dat je de juiste PBM gebruikt.

De eikenprocessierups is de rups van een mot. Hij voedt zich met eikenbomen, en scheidt een feromoon af dat aantrekkelijk is voor andere processierupsen. De rups wordt ongeveer 3 centimeter lang, en men kan er tot 50 vinden die zich aan één boom voeden. Ze leven altijd in grote groepen omdat ze allemaal aangetrokken worden door de geur van andere groepen.

Het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen
De bijwerkingen van dit beestje kunnen erg vervelend zijn. Daarom is het een must om veiligheidsuitrusting te dragen wanneer je dit insect gaat verwijderen. Als een groep processierupsen worden gevonden, beslis dan eerst welke bestrijdingsmethode zal worden toegepast. Werk van tevoren met je werknemers of de gekozen firma van specialisten precies uit welke veiligheidsuitrusting nodig zal zijn om de aanbevolen methode uit te voeren.

De volgende middelen zijn aanbevolen:

  1. Een wegwerp overall is gemaakt van duurzaam materiaal. Dit materiaal is vooral nuttig om het grootste deel van je lichaam te beschermen tegen de brandharen. De Active Gear X550 Overall is gemaakt van licht en toch stevig materiaal dat urenlang goed en comfortabel zit. Het duurzame materiaal waarmee deze overall gemaakt is, is zo licht dat je hem nauwelijks voelt als je hem draagt.
  2. Een motor gedreven adembescherming, zoals de 3M Versaflo T600. Bij grote groepen processierupsen is het altijd aan te raden om een motor gedreven aanblaassysteem te gebruiken. De Versaflo T600 is een lichtgewicht, draagbaar toestel dat voor 12 uur een constante toevoer van schone lucht bezorgt.
  3. Gebruik daarnaast chemisch bestendige handschoenen om er zeker van te zijn dat je handen voldoende zijn beschermd tegen de brandharen.
  4. Tot slot is het aan te raden om hoge protectie werklaarzen te dragen. Deze zullen je voeten voldoende bescherming bieden tijdens het verwijderen van de rups.

Heb jij meer informatie en/of advies nodig bij het bestrijden van de eikenprocessierups? Neem dan contact op met een van ons of bezoek onze pagina van de eikenprocessierups.

Je kan contact met ons opnemen via onderstaande gegevens:
Website: CoolSafety
E-mail: info@coolsafety.nl
Telefoonnummer: 0333030831