|Foto: van den Berg Hardhout
|Foto: van den Berg Hardhout |

Gebruik tropisch hout positief voor behoud tropisch bos

bouw
Het klinkt tegenstrijdig maar het gebruik van tropisch hout voor bijvoorbeeld gevels, kozijnen of trappen draagt bij aan de bescherming van onze meest kwetsbare bossen. Voorwaarde is wel dat het om gecertificeerd hout gaat. Bosbeschermingsorganisatie FSC® Nederland heeft recent het online platform: www.hierhoutdaarbos.nl gelanceerd waarop relevante informatie over het gebruik van tropisch hout in de bouw te vinden is. 
Kennis over tropisch hout Er zijn veel vooroordelen over het gebruik van tropisch hout. Veel mensen denken dat je beter van tropisch bos af kunt blijven en vermijden het gebruik van tropisch hout. Wyke Smit, directeur van FSC Nederland: “Die gedachtegang is heel begrijpelijk, het is daarom belangrijk de kennis over tropisch hout te vergroten. Onderzoek laat namelijk zien dat de feiten anders liggen. De belangrijkste oorzaken van ontbossing en biodiversiteitsverlies in de tropen hebben niks met houtoogst te maken.”
Houtbouw trend Bouwen met hout wint al enige tijd aan terrein in Nederland. De snelheid van bouwen, maar bovenal de klimaatwinst en de circulaire voordelen zorgen ervoor dat houtbouw populairder is dan ooit. Hout heeft verschillende aantrekkelijke eigenschappen. Het warme gevoel, de natuurlijke uitstraling maar ook de bijdrage aan een gezond en prettig leefklimaat . De voordelen van hout gelden niet alleen voor de draagconstructie, waar vooral zachthout uit Europa wordt toegepast. Ook tropisch hout is uitermate geschikt voor woningbouw. Denk bijvoorbeeld aan toepassing in de gevelbekleding, kozijnen, deuren of vloeren.
[caption id=”attachment_218459” align=”aligncenter” width=”426”] Foto: van den Berg Hardhout[/caption]
Eén boom beschermt 99 bomen Ontbossing stoppen door het gebruik van tropisch hout te vermijden werkt volgens Wyke niet, of zelfs averechts: “Het zijn niet de FSC-gecertificeerde bossen die krimpen of verdwijnen, maar ándere bossen die gekapt worden voor veeteelt, soja of palmolie. Een FSC-gecertificeerd bos geeft juist beschermingswaarde, het bos mag simpelweg niet worden omgezet voor landbouw of veeteelt.”
In een FSC-gecertificeerd tropisch bos wordt altijd minder geoogst dan er bijgroeit en gemiddeld slechts één op de 100 bomen geoogst. Met de opbrengst van één boom worden dus 99 andere bomen beschermd. Híér kiezen voor hout in gevels, kozijnen of trappen betekent dus letterlijk dáár meer bos.
Al zo’n 30 jaar zet FSC alles op alles om wereldwijd het bos te herstellen en te beschermen. Er wordt samen met lokale gemeenschappen, bedrijven en overheden hard gewerkt aan verantwoord bosbeheer. Een FSC-gecertificeerd bos wordt ieder jaar bezocht door een onafhankelijke auditor om te kijken of er volgens de regels wordt gewerkt.
FSC wil de bewustwording over onze eigen rol in bosbescherming vergroten.  Wyke: “De strijd om tropische bossen te behouden lijkt abstract en ver weg. Maar met het gebruik van gecertificeerd tropisch hout draag je hier wel degelijk zeer positief aan bij. ”
Hier hout daar bos Op het door FSC ontwikkelde kennisplatform hierhoutdaarbos.nl staan de meest gehoorde vragen en overtuigingen rondom tropisch hout, met daarbij behorende feiten en argumenten. Neem zeker eens een kijkje om te onderzoeken of tropisch hout als materiaal een optie is voor een van je projecten.
|Foto: van den Berg Hardhout