Geen klus zonder afvalcontainer

78
Afvalcontainer

De moderne afvalstroom is erop gebaseerd dat we het afval scheiden bij de bron. Enkelvoudige afvalstromen kosten minder in verwerking en zijn makkelijker te recyclen. Voor een sloopklus, waarbij van tevoren bekend is dat er meerdere kubieke meters stenen en beton vrijkomen, kun je het best meteen een puincontainer bestellen.

Afval- en puincontainers huren
In plaats van afvalcontainers te huren, verkiezen grote bouwbedrijven vaak ze aan te kopen. Op iedere bouwplaats hebben ze immers wel een puin- en gemengde bouwafvalcontainer nodig. Voor de doe-het-zelver, Zzp’ers en kleinere aannemers is dit out of the question. Zo’n investering is veel te kostbaar. Het is voordeliger om per karwei een afvalcontainer te huren. De ene keer heb je een verbouwing of installatieklus, waarbij er metalen, kunststoffen en hout vrijkomen, terwijl je bij een sloopklus voornamelijk puin en soms ook nog asbest, als afval hebt. Voor al deze verschillende producten heb je, tenminste als het om grotere hoeveelheden gaat en asbest is sowieso een ander verhaal, een aparte container nodig. Ook niet onbelangrijk is, dat je bij je containerverhuurder meteen de juiste maat afvalcontainer bestelt. De kleinste maat bouw- en puincontainer begint al bij drie m3. Voor een particuliere verbouwing is een zes kuub container de meest gebruikte maat. Het is handig vooraf een inschatting te maken, van hoeveel afval er gaat vrijkomen. Het is immer onzin twee keer breng en ophaalkosten te betalen, als dit ook met één keer kan.

Voor elke klus de juiste container
Alleen al ons huisafval wordt onderverdeeld in zo’n negen categorieën. Wanneer we kijken naar de verschillende containers die gebruikt worden bij het verbouwen van een pand of installatie-, sloop- en bouwwerkzaamheden, zien we nog veel meer uitsplitsingen. Voor een gestroomlijnde afvalverwerking is het daarom belangrijk dat er, meteen bij bestelling al, voor de juiste container gekozen wordt. Bij twijfel of je een sloop- of puincontainer moet nemen, is het raadzaam even contact op te nemen met de aanbieder. De meesten beschikken tegenwoordig over een directe infolijn of chatdienst. Als particulier zijnde heb je vaker te maken met sloopafval dat uit van alles een beetje bestaat. Hiervoor voldoet een container voor gemengd bouwafval prima. Heb je, als aannemer, een sloopklus, waarbij er van diverse materiaalsoorten meerdere kubieke meters vrijkomen, bestel je het best voor elke soort bouwafval een aparte afzetcontainer. Dit werkt niet alleen het makkelijkst, het is ook goedkoper dan een afvalcontainer waar je meerdere afvalsoorten in gooit. Dit komt doordat de inhoud van de container al gescheiden is en hiervoor achteraf dus minder gesorteerd hoeft te worden.

Kijk en vergelijk
Net zoals bij andere producten die je huurt, is het verstandig vooraf te informeren wat de verschillende aanbieders van afvalcontainers offreren. Onderling kunnen daar behoorlijke verschillen in zitten. Daar waar de één vier weken huurvrij aanbiedt, kan dat bij een ander oplopen tot zes of acht weken. Ook is niet elke aanbieder even transparant in de prijsweergave en dienstverlening. Om verrassingen achteraf te voorkomen, kies je het best voor een afvalstroom verwerker die in het bezit is van de juiste certificeringen en werkt volgens een gedegen milieu-managementsysteem. Als eerste, omdat je weet dat er achteraf dan geen onverwachte kosten gevorderd kunnen worden. Daarbij, geeft het ook een fijner gevoel dat het aangeboden afval ook daadwerkelijk op de juiste wijze verwerkt en/of gerecycled wordt. Dat is tenslotte ook, waar je voor betaalt.