Hoge eisen en lastige situaties maken het niet gemakkelijk om juiste isolatiematerialen te vinden. De RC-eis voor het dak is volgens het bouwbesluit minimaal 6,3 m2K/W. Als je een plat dak moet isoleren, maar je hebt niet veel ruimte omdat de opstand bij de dakrand of deuren laag is, dan is het een hele uitdaging om  deze RC-waarde te behalen. Vaak een issue bij dakterrassen of loggia’s.

Is de hoogte waar je moet (na-)isoleren beperkt? Dan is vacuümisolatie een oplossing! Waar je op moet letten bij het verwerken van vacuümisolatie vertelt Rob Wesel, technisch expert bij Recticel Insulation.

1.  Kies beschermde vacuümisolatiepanelen
Vacuümisolatie is een ideaal product voor het isoleren op plekken waar weinig ruimte is. Veel vacuümisolatiepanelen op de markt zijn niet beschermd en dat maakt ze kwetsbaar. Recticel Insulation heeft dat opgelost door vacuümisolatie beschermd te omhullen met een dunne laag PIR. Zo wordt de vacuümkern beschermd en kan deze niet snel beschadigen.

2. Dun isoleren en toch hoge isolatiewaarde behalen.
De vacuümisolatiepanelen van Recticel hebben een lage lambda-waarde (λ). De kern van het vacuümisolatiepaneel heeft een lambda-waarde (λ)van 0,006 W/mK. Het isoleert daarmee vijf keer beter dan minerale wol! Dat betekent dat met een zeer beperkte dikte al hoge isolatiewaarde wordt bereikt. 

Om je een idee te geven: een paneel van 60 mm dik, heeft een RD-waarde van 7,5 m2K/W.    

3. Een legplan voor efficiënte verwerking
Bij het aanbrengen van vacuümisolatie is het belangrijk dat het vacuüm intact blijft. Dat betekent dat de isolatielaag niet mag worden versneden of doorboord. Recticel levert, indien gewenst, een compleet legplan op maat en realiseert daarbij een optimale verdeling met de diverse afmetingen van de panelen. Uiteraard met de bijbehorende pasplaten van universele PIR-isolatie voor doorvoeren of aan de randen. 

4. Droog werken en vochtproblemen  voorkomen
Contact tussen vacuümisolatie en vocht moet je zo veel mogelijk voorkomen. Bewaar de isolatie droog tot je de isolatie gaat verwerken. Breng eerst een dampremmende laag aan , daarop monteer je de vacuümisolatiepanelen volgens het legplan en werk het dak af met een  waterdichte dakbedekking. Een ander belangrijk element is de dampremmende laag goed omhoog te zetten bij de dakopstand en zo verbinding te maken met het waterdichtingsmembraan. Daardoor ontstaat een volledige en gesloten omhulling rond de isolatiepanelen, zodat vocht ook in de toekomst geen kans heeft.

5. Combineren met verschillende soorten dakbedekking
Dakbedekking wordt verlijmd of geballast en niet mechanisch bevestigd. Ideaal in combinatie met een EPDM, PVC of bitumen. 

6. Afschotisolatie en Deck-VQ®
Een dak- of terrasopbouw dient natuurlijk voorzien te zijn van een afschot richting goot en/of hemelwaterafvoer. Om dit te bereiken, kan het afschot in de constructie geïntegreerd zijn of kunnen de vacuümisolatiepanelen worden gecombineerd met een afschotisolatieoplossing (bijvoorbeeld Eurothane Silver Afschotisolatie van Recticel Insulation).

Kijk ook op recticelinsulation.nl/deck-vq
of neem contact op met een expert via
verkoopisolatie@recticel.com of 0488 – 470 170.