Afbeelding

Groene daken en gevels maken de gebouwde omgeving leefbaar

renovatie
Groene daken en groene gevels houden de stad koel, maar zijn zelf hotter dan ooit. Terwijl het laten aanleggen van groene woningbedekking eerst speelgoed voor yuppen en groenewollensokkentypes leek, is een dak met vetplantjes nu in steeds meer steden gemeengoed aan het worden. De overheid laat tegenwoordig zelfs hele wijken vergroenen via het dak en de gevel, en ondernemers en bouwbedrijven gaan massaal mee met deze vorm van duurzame renovatie. Een wijk met groendaken en dito gevels ziet er niet alleen mooi uit, maar doet het ook beter op de vlakken van woningisolatie, biodiversiteit, rioolwaterafvoer en aantrekkingskracht.
Wat zijn groene daken en groene gevels ook alweer? Een groendak is een dak dat bezet is met een laag plantaarde, waarin levende plantjes groeien. Op particuliere woningen zijn dat vooral oersterke vetplantjes van het geslacht sedum. Maar op grotere daken van bedrijfs- en overheidspanden kunnen volledige daktuinen aangelegd worden. Deze groene daken koelen de omgeving af, geven het onderliggende gebouw een goede warmte-isolatie en vangen regenwater op. Groendaken vormen bovendien spectaculaire natuurlijke kunstwerken, met een palet aan bladvormen en kleurige bloemen – de waarde van een woonhuis stijgt aanzienlijk met een groendak. Analoog aan de groene daken staan ook groene gevels sterk in de belangstelling. Hierbij worden hoog opschietende klimplanten (zoals klimop, wingerd, clematis en kamperfoelie) in de volle grond of in plantbakken geplaatst en bedekken na een paar jaar de volledige gevel. 
Groene woningen: in de belangstelling én in de aanbieding Ecologische stadsinrichting, duurzaamheid en het creëren van een leefbare omgeving zijn big business. Verschillende bouwbedrijven en dakdekbedrijven hebben zich al gespecialiseerd in het aanleggen van groene daken en gevels, en ook steeds meer bedrijven die met traditionele methoden werken bieden groendaken nu in hun portfolio aan. Het helpt dat bij renovatie van oudere stadsdelen vanuit de gemeente steeds vaker wordt gekozen voor de aanleg van groendaken en groengevels. Vanuit gemeentes en de overheid zijn er bovendien verschillende soorten subsidie beschikbaar voor woningbezitters die op eigen initiatief hun dak willen laten vergroenen. De run op deze vergoedingen is groot, wat de populariteit van groene daken laat zien. 
Hoe zorgen groene daken en gevels voor een betere leefomgeving? Het wordt elk jaar warmer, en de stedelijke omgeving is de plek die daar het meest onder leidt. Door de verstening van vooral oudere stadswijken kan de temperatuur in de zomer daar wel vijf graden hoger liggen dan op het platteland en in wijken met veel groen. Steen neemt nou eenmaal veel warmte op en geeft die af aan de omgeving. Groene gevels en daken doen dat niet, onder andere omdat ze veel vocht bevatten. Groene woningen zorgen voor koele oases in de stad en verhogen ook de beschikbare leefgebieden en hoeveelheid voedsel voor vogels, vlinders en bijen, die het zwaar hebben in stadsdelen met veel baksteen en beton. Ze verlagen ook de piekbelasting op het riool bij hevige regenbuien en kunnen zo overstromingen in de stad voorkomen. Tenslotte ziet een groene leefomgeving er aantrekkelijk uit, wat waardevol kan zijn bij een wijk die aan gentrificatie toe is.