HCME viert hun 50 jarig jubileum

186

Wij nemen een kijkje door de jaren heen

1972 – HCME gevestigd in Oosterhout
Hitachi Construction Machinery (Europe) NV werd opgericht in 1972 als de Europese dochteronderneming van HCM Group. HCME opende voor het eerst haar deuren in Oosterhout (Nederland) met slechts vier medewerkers onder leiding van de heer Okajima.

1981 – Nieuw onderdelenmagazijn en 500e machine verkocht
HCME opende een nieuw onderdelenmagazijn in Oosterhout om volledige ondersteuning te bieden aan alle machines die in Europa, Afrika en het Midden-Oosten worden verkocht. In hetzelfde jaar vierden we de verkoop van het 500ste model.

1990 – Productie van minigraafmachines
HCME is begonnen met de productie van minigraafmachines in de fabriek in Oosterhout. In de jaren negentig werd het aantal modellen uitgebreid van twee naar vijf, verdrievoudigde het productievolume en werd HCME een van de toonaangevende fabrikanten van minigraafmachines in Europa.

1997 – ISO-certificering
HCME behaalde in 1997 de ISO-certificering. De minigraafmachinefabriek in Oosterhout behaalde het ISO 9001-certificaat. In 2000 was het hele productiebeheersysteem ISO 9001-gecertificeerd en dit is nog steeds een terugkerend proces.

2002 – Oplevering Amsterdam Factory en TDC
Het management, de internationale verkoop-, productondersteuning- en marketingafdelingen van HCME verhuisden naar Amsterdam, waar een nieuwe fabriek voor de productie van middelgrote graafmachines en het Training and Demonstration Centre (TDC) werd gebouwd.

De fabrieken voor minigraafmachines en apparatuur voor speciale toepassingen van HCME, het Europese onderdelendepot en onze Nederlandse dealer zijn in Oosterhout gebleven.

2006 – 10.000ste machine verkocht en Zaxis-3 gelanceerd
De 10.000ste Hitachi-machine rolde van de productielijn in Amsterdam (vanaf 2017 werd de 60.000ste Hitachi-minigraafmachine geleverd in Oosterhout). De ZX210LC-3 was een van de eerste middelgrote Zaxis-3-graafmachines van de nieuwe generatie, die bekend werd vanwege hun betrouwbaarheid en productiviteit, maar ook vanwege de veiligheid en het comfort van de machinist.

2011 – Europees Distributiecentrum geopend in Oosterhout
In Oosterhout is een nieuw Europees Distributiecentrum van 53.000 m2 geopend. Het is drie keer zo groot als het vorige centrum en heeft de capaciteit om tot 90.000 afzonderlijke onderdelenlijnen op te slaan en levert deze aan onze klanten in heel Europa, het Midden-Oosten, Rusland/GOS en Afrika.

Tegenwoordig is de dagelijkse operatie van het Europese Distributiecentrum voor Onderdelen uitbesteed aan onze partner Neovia.

2013 – Reman Centre geopend in Oosterhout
Ons nieuwe Remanufacturing Center opende zijn deuren in Oosterhout, waardoor onze klanten toegang hebben tot een groter aanbod van componenten uit zowel Europa als Japan. Het is gespecialiseerd in de levering van hoofdpompen, zwenk- en rijmotoren, cilinders voor Zaxis-graafmachines en transmissies voor wielladers.

In 2019 beëindigde het Remanufacturing Centre in Oosterhout haar activiteiten.

2015 – Hitachi Simulator
In 2015 ontwikkelde HCME samen met het Zweedse bedrijf ORYX een geavanceerde graafmachinesimulator. De simulator werd ingehuldigd op de Intermat-tentoonstelling van 2015 in Parijs. De simulator wordt gebruikt voor interne HCME-trainingen en wordt verhuurd aan dealers voor gebruik op beurzen. Een aantal dealers heeft inmiddels een eigen simulator gekocht via HCME.

2017 – Reorganisatie ‘Project focus’
In maart 2017 kondigde HCME ‘Project Focus’ aan om de operationele efficiëntie en de concurrerende toeleveringsketen te verbeteren door haar fabrieken in Oosterhout en Amsterdam te herstructureren.

Sinds 2018 richt Oosterhout Factory haar volledige operatie op mini- en compacte graafmachines, variërend van 1-8 ton capaciteit. Het marktaandeel van Hitachi in dit segment is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en de herstructurering helpt om aan de groeiende vraag te voldoen door de productie met meer dan 50% te verhogen.

Hitachi heeft ook een nieuw distributiecentrum voor mini- en compacte graafmachines ingericht, dat samen met de fabriek in Oosterhout als hub zal dienen voor de levering van mini- en compacte graafmachines door heel Europa. Klanten profiteren van aanzienlijk kortere levertijden dankzij het Kanban-productieproces – een lean manufacturing-systeem dat gericht is op het verbeteren van de algehele productie-efficiëntie.

2018 – Demo Area
HCME heeft de demonstratieruimte op het hoofdkantoor in Amsterdam opnieuw ontworpen om een grotere verscheidenheid aan machines te presenteren in een aantrekkelijkere en technologisch geavanceerdere omgeving.

Het gebied werd op 27 september 2018 officieel heropend met een speciale demonstratie van de ZX210X-6 ICT hydraulische graafmachine met machinebesturing en de bijbehorende technologie voor uitgenodigde leden van de pers en Europese dealers.

2018 – EAC European Application Center GmbH
In oktober 2018 hebben HCM Group en Kiesel (Hitachi’s distributeur voor de Duitse en Oostenrijkse markt) een nieuw bedrijf opgericht voor de ontwikkeling van elektrische bouwmachines en de speciale toepassingsproducten voor verdere uitbreiding van de Europese markt, genaamd EAC European Application Center GmbH, gevestigd in Stockstadt am Rein (Duitsland).

Europa heeft enkele van de strengste regels ter wereld met betrekking tot het voorkomen van de opwarming van de aarde en het realiseren van een koolstofarme samenleving. Met de oprichting van dit nieuwe bedrijf zullen de elektrische technologie van HCM Group en de technische knowhow van Kiesel worden samengebracht om de componenten van de huidige apparatuur te gebruiken, en wordt het mogelijk gemaakt om elektrische bouwmachines te creëren die inspelen op de behoeften van klanten.

2019 – Minigraafmachines aangesloten op Global e-Service
De nieuwste Zaxis-6-reeks Hitachi-minigraafmachines kan nu worden aangesloten op Global e-Service, het bewakingssysteem op afstand van HCM Group.

Hierdoor hebben eigenaren toegang tot operationele gegevens op hun machines, wat op zijn beurt helpt om de productiviteit te verhogen, de efficiëntie te verbeteren, de beschikbaarheid te maximaliseren en de bedrijfskosten te verlagen.

HCME werkt voor deze nieuwe ontwikkeling samen met het Europese telematicabedrijf ABAX. Het marktleidende softwareplatform stelt Hitachi-minigraafmachines in staat om te communiceren met Global e-Service, wat het beheer en onderhoud van het wagenpark voor machinebezitters vereenvoudigt.

De software is beschikbaar voor alle huidige Hitachi mini- en compactmachines. Het kan ook achteraf worden gemonteerd op modellen van de vorige generatie door het geautoriseerde Europese Hitachi-dealernetwerk.

Om de samenwerking te vieren, werd de overeenkomst op 9 april 2019 ondertekend op de Bauma-beurs in München (Duitsland) door Morten Stand (CEO van ABAX) en Makoto Yamazawa (voorzitter van HCME).

2019 – Synergy
HCME heeft een investering van 100% in ‘Synergy Hire Ltd.’, een gloednieuw Brits bedrijf dat de meest technologisch geavanceerde Hitachi-producten en -diensten levert binnen de Britse materieelverhuursector. Naast het leveren van Hitachi-huurmaterieel voor de Britse markt, is het de missie van Synergy ook om een ongeëvenaarde klanttevredenheid te garanderen om langdurige klantrelaties op te bouwen. Synergy Hire heeft haar hoofdkantoor in Letchworth (Hertfordshire) met een extra kantoor in Southampton.

2020 – HCME kondigt nieuwe strategie aan
Op 28 mei 2020 maakte de Raad van Bestuur van HCME haar nieuwe strategie voor de komende jaren bekend, gericht op vier nieuwe strategische punten:

1. Oplossingen op maat
2. Verschuiving naar digitalisering
3. Breid de waardeketen uit
4. Versterk onze mensen en partners

In navolging van deze strategie zoals vermeld onder (1), zal HCME zich richten op het produceren van op maat gemaakte machines in Nederland, om beter te kunnen voldoen aan de toenemende vraag van haar dealers in heel Europa. Om te profiteren van schaalvoordelen zal de productie en assemblage van standaardmachines voornamelijk worden overgelaten aan de fabrieken in Japan. Als gevolg hiervan wordt de fabriek in Oosterhout geïntegreerd met de fabriek in Amsterdam. Onder dit project – genaamd Argus – gaan in de loop van 2021 115 banen verloren. Om de continuïteit van de onderneming op langere termijn te waarborgen en daarmee de werkgelegenheid veilig te stellen, is het businessmodel herzien. HCME zal de dealers meer maatwerkoplossingen bieden voor de Hitachi-machines. Dit is iets wat alle dealers in heel Europa van HCME vragen, waardoor ze onnodige handelingen besparen, zoals het verwijderen en vervangen van de cabine om bijvoorbeeld een verwarmingsapparaat te installeren. De organisatie ziet een groeiende vraag naar deze op maat gemaakte machines. Vanaf dan zullen de standaardmachines voor distributie in Europa echter vooral in Japan worden geproduceerd. Daarnaast wordt geïnvesteerd in innovaties op het gebied van service, onderdelen, training en lease/verhuur. Naar verwachting zullen deze veranderingen HCME in staat stellen om klantgerichter en efficiënter in te spelen op de vraag van de Europese markt. De magere resultaten van de afgelopen jaren, de veranderende marktvraag en de huidige economische omstandigheden maakten het voor HCME noodzakelijk tot dit besluit te komen.

2022 HCME 50 jaar; celebrating success, building our future

Met de paplepel ingegoten…
We maken niet alleen een terugblik met het bedrijf, ook de mensen van Hitachi maken de 50 jaar zo als ze zijn. Het vakmanschap word al jaren van generatie op generatie doorgegeven… Ook zo bij Hitachi. Wij spraken twee duo’s, vaders en zonen die hun passie voor Hitachi delen.

Familie van der Staaij
Peter van der Staaij

Als kind zijnde ging Peter wel eens met zijn vader mee in het weekend naar de werkplaats. Zo begon zijn carrière bij HCME. In 1990 begon Peter in zijn schoolvakanties met vakantiewerk bij de service werkplaats in Oosterhout. Na zijn werk bij de service werkplaats is hij bij de minigraafmachines aan de slag gegaan als vakantiewerk. Maar in 1995 kwam hij officieel in dienst in het magazijn. Momenteel is hij nog steeds werkzaam bij HCME, sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor de Mining Sales binnen Centraal; Zuid; en Oost Europa. Hierdoor reist hij veel naar verschillende werkprojecten om samen met het dealernetwerk van HCME verkoop te genereren in deze markten. 

Hij merkt dat er door de jaren heen veel verandert is in de bouw en de wereld daar omheen. “Dit proces zal ook altijd blijven doorgaan”. Vooral als je kijkt naar wetgeving, wat de nieuwe emissie regels voor een effect hebben op het ontwerp van de machines. Dat zijn altijd wel uitdagingen, geeft Peter aan, maar dat maakt zijn werk ook zo interessant. Peter vindt het echter het leukst wanneer hij met de machine zelf bezig kan zijn, “het product zoals het is en zoals een Hitachi moet zijn”.

Stef van der Staaij

In 1972 werd Stef aangenomen door Willen Luijten en is toen begonnen als monteur, zowel op de werkplaats als op de buitendienst. Nu is Stef al 12 jaar met pensioen. Stef is door zijn werk bij Hitachi bijna overal, behalve Australië, geweest op de wereld. Door diverse projecten in het buitenland zat hij vaak voor een langere periode op een nieuwe plaats zodat er machines opgebouwd konden worden.

Stef vond het erg bijzonder om de opbouw van het bedrijf mee te maken. Hij kwam als zesde man bij Hitachi werken en verwonderde zich door de jaren heen enorm over wat er na iedere 10 jaar weer stond. Daar is hij nog steeds erg trots op vertelt hij ons. Peter geeft zijn vader hier gelijk in. Waar Peter met zeven man in het magazijn begon, staan er nu minstens 70 man te werken. 

Wanneer vader en zoon worden gevraagd of ze ook samen hebben gewerkt zeggen ze luidkeels tegelijk “ja”. Toen Stef van de buitendienst af kwam, is hij ook in het magazijn gaan werken. Hier had hij supervisie over de verkoop van onderdelen binnen Nederland, Duitsland en Denemarken, specifiek voor kranen en heistellingen. Toen hebben de heren zeker voor een jaar samen gewerkt. Voor Peter is dit een hele leerzame periode geweest, geeft hij aan. Voornamelijk omdat zijn vader zoveel ervaring had, over hoe een machine werkt en waar een onderdeel zit. Klanten kwamen vaak met een specifiek onderdeel wat ze moesten hebben en in plaats van dat dit met een druk op de knop te vinden was, moesten de heren dan met artikelnummers de boeken in. Zo vertelt Stef ons het leuke verhaal over die keer dat er een klant belde, omdat hij een specifiek opzetstukje nodig had voor “dat ding dat pssht doet”. “Nou, dan moet je maar weten wat hij nodig heeft” vertelt Stef lachend. En Stef wist ook precies dat de betreffende klant zijn luchtdroger bedoelde hiermee. 

Familie Luijten
Mark Luijten

Toen Mark zo’n 6 jaar oud was ging hij met zijn vader op zaterdag mee naar Hitachi. Hij hielp dan mee in de werkplaats of in het magazijn. Na zijn diensttijd in 1988 kwam Mark vast in dienst bij Hitachi. Eerst in de werkplaats en daarna is hij op de buitendienst terecht gekomen. Na 9 jaar werd hij gevraagd om zich bij de internationale afdeling; Product Support aan te sluiten. Het was een kleine afdeling toentertijd tijdens de samenwerking met Fiat. Mark was verantwoordelijk voor de hijskranen, mijnbouwmachines, en de mini graafmachines. In 2003, toen de samenwerking met Fiat eindigde, opende HCME de fabriek in Amsterdam. Mark is toen samen met de product support afdeling ook naar Amsterdam gegaan. 15 jaar later werd hij verantwoordelijk voor de internationale After Sales. Maar ook houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten om de machine heen, die omzet kunnen genereren voor Hitachi en haar dealers. 

Mark vond het als klein jongetje al mooi dat er een enorm groepsgevoel was op de werkplaats. “Je werkte met een leuk team en je deed het samen” vertelt hij trots. Zijn leukste herinnering was zijn eerste reis naar Japan toen Mark nog maar 22 jaar was. Het was een bijzondere ervaring voor zo’n jonge gast, zegt hij zelf. Omdat hij voor het eerst zo ver weg ging reizen in combinatie de cultuurverschillen was dit een enorme unieke ervaring om mee te maken. 

Willem Luijten

Willem Luijten is in 1972 begonnen bij Hitachi met 3 Nederlanders en 1 Japanner, samen hebben zij HCME opgezet in Oosterhout. Daarvoor werkte hij bij Hovers, dus de werkervaring die had hij al. De eerste indruk voor Willem was om service te verlenen namens Hitachi, waar hij ook ervaring in had door zijn tijd bij Hovers als servicemonteur. Zo reed hij in zijn eigen wagen de machines af om deze te controleren en repareren. Het was een flinke uitdaging omdat ze zelf tekeningen moesten maken voor de opbouw van hun heistellingen en machines. Maar ieder van de heren waarmee Willen samen werkte had zijn expertise. En zo maakten ze samen de Japanse graafmachines gereed voor de Nederlandse markt. In het begin had de Nederlandse markt nog niet het volle vertrouwen in de Japanse techniek als die ze nu hebben. Totdat Hitachi kwam met een complete machine en een motor die meer productiviteit leverde dan dat ze gewend waren. 

Willem was uiteindelijk verantwoordelijk voor de verkoop en service van de machines. Hij vertelt ons dat hij het prachtig vond om zon groot klantennetwerk te kunnen opbouwen en een persoonlijke band met de klant aan te gaan. Hij vond het dan ook heel bijzonder om te zien dat er daardoor bij zijn afscheid zoveel mensen langs kwamen om hem toe te spreken. Hij heeft daarnaast vele reizen naar Japan gemaakt en heeft naar eigen zeggen veel gedaan voor de plaats van Hitachi binnen de Europese markt. 

“De kwaliteit stond altijd voorop” vertelt Willem ons trots, er was niks mooiers om zelf mee te helpen met de machines. De machines kwamen in delen aan in Oosterhout en wanneer deze op vrijdag geleverd werden, ging Willem met zijn zoon Mark in het weekend naar de werkplaats om te helpen met het gereed maken van de opbouw. De mensen keken dan op maandag vreemd op dat er weer een nieuwe machine compleet klaar stond. 

In 1993 is Willem na een hoop veranderingen met pensioen kunnen gaan. Hij vindt het mooi om contact te houden met Hitachi en de mensen die er werk(t)en. Wanneer hij over de werkplaats loopt komen er menig man een praatje met hem maken. Willem kijkt met een plezierige blik terug op zijn tijd bij Hitachi. Hij vindt het mooi dat hij heeft mogen meemaken dat het zo’n gigantisch bedrijf is geworden na 50 jaar. Toen we hem vroegen wat nou binnen de werkplaats het grote verschil met vroeger is, antwoordt hij dat de machines elektronischer zijn geworden. Nu is alles meer geavanceerd geworden, in vergelijking met de mechaniek van toen. “Hitachi heeft qua innovatie een duidelijke stempel achter gelaten.”