Henk Zoontjens, directeur VMRG

Sinds 1 oktober 2022 is Henk Zoontjens directeur bij de VMRG, de branchevereniging voor metalen gevelbouw. Zoontjens is eerder werkzaam geweest bij de VMRG en is in een andere rol weer terug op het oude honk. We spreken met hem over deze nieuwe uitdaging.

De ‘M’ van de VMRG staat voor ‘Metaal’, wat is er zo bijzonder aan metaal?
Ik heb vanaf het begin van mijn werkzame periode altijd in ‘het metaal’ gezeten. De ‘M’ van Metaal is ook een beetje de ‘M’ van Modelleren. Je kunt er eigenlijk alles mee. Elke vorm, zeker in aluminium, is makkelijk te realiseren. Het is makkelijk aanpasbaar naar een smal aanzicht of juist breed, al naar gelang de wensen. De matrijskosten zijn relatief laag, waardoor je een vrijwel onbeperkt assortiment hebt en dus een wereld aan mogelijkheden. De brede toepassing van zowel staal als aluminium is zo mooi.

Wat zijn de kansen voor metaal op het gebied van circulariteit?
Metaal is een onbeperkt aantal maal recyclebaar, dus je hebt het hier echt over continue circulariteit. Het probleem waar wij mee te maken hebben, is de beperkte hoeveelheid metaal die ‘post consumer’ weer terugkomt uit gebouwen, bijvoorbeeld om weer nieuw materiaal van te maken. De vraag is nu nog veel groter dan het aanbod, dus we hebben die nieuwe grondstoffen nog steeds nodig. Wat er terugkomt, kunnen we ofwel hergebruiken in een ander gebouw of als gerecycled materiaal opnieuw inzetten. In nieuwe gevels is 55% van het aluminium al van circulaire herkomst. Dit branchegemiddelde van 55% is zowel in de bouw- als in de gevelbranche uitzonderlijk hoog. Belangrijk daarbij wel is om het materiaal zo zuiver mogelijk te houden met de juiste legeringen. Het is dus een uitdaging om zo veel mogelijk gebruikt metaal weer terug te krijgen uit de keten, zodat we zo min mogelijke nieuwe grondstoffen hoeven te gebruiken. Recyclen van aluminium kost maar 5% van de energie ten opzichte van het winnen van aluminium uit bauxiet, dus genoeg reden om alles op alles te zetten om metaal keer op keer een nieuwe ronde te bieden. 

Hoe weet je dat je een metalen gevel van goede kwaliteit koopt?
Het VMRG Keurmerk staat binnen de metalen gevelbouw voor geborgde kwaliteit. Architecten en opdrachtgevers schrijven dit om die reden voor. Dit Keurmerk blijft in ontwikkeling. Zo is het hele kwaliteitssysteem van dit Keurmerk versterkt en daarmee voorbereid op de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen die in juli 2023 van kracht wordt. Het gehele gevelbouwproces wordt gecheckt op kwaliteit tot en met een bouwplaatskeuring op de bouw.