Veiligheidsschoenen zijn artikelen die horen tot de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en worden voornamelijk gedragen tijdens verschillende werkzaamheden. Dit kunnen werkzaamheden zijn in de bouw, logistiek, industrie of in laboratoria. Het kiezen van de juiste veiligheidsschoenen kan voor velen een moeilijke uitdaging zijn.

Een werkgever kan eisen dat u veiligheidsschoenen draagt. Naast het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen moet een werkgever ook andere risicomijdende maatregelen nemen, zoals het installeren van antislipmatten op een gladde vloer. Het is daarom aan te raden altijd eerst om advies te vragen bij uw werkgever omtrent het gebruik van PBM’s en veiligheidsmaatregelen op de werkvloer.

Bij het kiezen van werkschoenen is het verstandig om rekening te houden met comfort en pasvorm, het type veiligheidsklasse die de schoen biedt en in wat voor situatie u zich bevindt. Bevindt u zich in een omgeving waar elektrische gevaren op de loer liggen? Kies dan voor ESD werkschoenen. Werk je regelmatig in olieachtige omgevingen, kies dan bijvoorbeeld voor werklaarzen. Tot slot moeten werknemers in een fabriek voetbescherming met stalen neuzen dragen om hun voeten te beschermen tegen het platdrukken door zware machines.

Hoewel sommige werkschoenen speciaal ontworpen zijn voor gebruik in een bepaalde werkomgeving, is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende veiligheidsklassen die werkschoenen hebben. De Europese norm EN ISO 20345 legt de veiligheidsnormen voor veiligheidsschoenen vast. Alle veiligheidsschoenen die in Europa worden verkocht, moeten aan de norm voldoen. Hieronder de veiligheidsklassen:

S1
Een veiligheidsschoen met een S1 klasse beschikt over:

  • De S1 werkschoen heeft een stalen neus, maar is ook antistatisch en absorbeert een deel van de energie die in de hiel ontstaat wanneer iemand loopt.

S1P
Een veiligheidsschoen met een S1P klasse beschikt over:

  • Deze schoen heeft zowel een stalen neus als een veiligheidszool. Hierdoor is de schoen geschikt voor gebruik voor droge gebieden waar men op spijkers of andere scherpe voorwerpen zou kunnen lopen.

S2
Een veiligheidsschoen met een S2 klasse beschikt over:

  • Een stalen neus, maar is beter beschermd tegen water. Deze schoenen zijn dus geschikt voor vochtige omstandigheden. 

S3
Een veiligheidsschoen met een S3 klasse beschikt over:

  • Een combinatie van de S1P en S2 klasse. Deze waterdichte werkschoenen met veiligheidsneuzen en massieve zolen zijn het best geschikt voor vele werkomstandigheden.

S4 en S5
Deze normen gelden voor veiligheidslaarzen.

  • S4 veiligheidslaarzen zijn vervaardigd van ofwel een composiet stalen neus, ofwel een PU, rubberen of kunststof zool. Deze soorten laarzen zijn waterdicht.
  • De S5-klasse heeft dezelfde kenmerken als de S4, met een extra tussenzool en hielgrip.

Wil je meer weten over voetbescherming of persoonlijke beschermingsmiddelen? Neem dan contact op met CoolSafety.