Heb je al eens aan herfinancieren gedacht? ‘Nee, ik zit niet in de financiële problemen hoor’, is wat ondernemers snel roepen. Er heerst over het algemeen een negatieve tendens rondom het herfinancieren van je machines. Is dat terecht?

Leasemaatschappij voor zwaar materieel Beequip vindt van niet. Sale & leaseback biedt juist mooie kansen voor elke onderneming die wil blijven groeien. Hoe het werkt? De naam van sale & lease back zegt het eigenlijk al. Je verkoopt je machines en leaset deze weer terug. Sale & leaseback is dus eigenlijk hetzelfde als herfinancieren. De leasemaatschappij bepaalt de dagwaarde van je machines en koopt deze van je over. Jij maakt op deze manier kapitaal vrij dat ‘vast’ zat in je machines. Elke maand betaal je een vast bedrag totdat de machines weer helemaal van jou zijn. In de tussentijd kun je je machines gewoon blijven gebruiken.

Eigenaarschap van je machines
Machines zijn kostbaar, niet alleen in termen van geld maar ook als hart van jouw onderneming. Het idee om het eigenaarschap van je machine te verliezen, voelt daarom voor veel ondernemers onnatuurlijk. Toch kan het soms een slimme keuze zijn om deze tijdelijk af te staan aan de leasemaatschappij. Je kunt je machines namelijk gewoon blijven gebruiken en aan het einde van de leaseperiode staan de machines weer volledig op jouw naam. Tegelijkertijd komt er financiële speelruimte vrij. Zo is het mogelijk om andere investeringen te doen of een grotere bedrijfskas op te bouwen met oog op de toekomst. Beequip noemt dat slim ondernemen.

Meer in huis dan je denkt
Het leuke aan sale & leaseback is: je hebt veel meer in huis dan je denkt. Het geld zit alleen ‘vast’ in je machines. Hierdoor kan de groei van je onderneming stagneren, omdat je bepaalde investeringen niet kunt doen of die extra opdracht niet aan kunt nemen. Dat is zonde. Door te kiezen voor herfinanciering kun je dit voorkomen en het kapitaal dat vrijkomt uit je machines gebruiken voor bijvoorbeeld:

  1. Aflossing van kredietlijnen bij de bank
  2. Het financieren van een bedrijfsovername
  3. Nieuw personeel
  4. Eigen vermogen beschikbaar maken voor dividenduitkering
  5. Aanbetalingen aan leveranciers
  6. Moderniseringen binnen je bedrijf

Door voor herfinanciering van je machines te kiezen kan dus alle aandacht uitgaan naar het verder ontwikkelen van je onderneming. Bovendien kan het rust geven in onzekere tijden, en net die financiële ruimte creëren waardoor jij als onderneming je sterke positie behoudt. Lees bijvoorbeeld dit klantverhaal van Transportbedrijf van der Wetering, die koos voor sale- en leaseback constructie voor meer zekerheid in tijden van corona.

Interesse in sale- en leaseback van jouw machine(s)? Neem contact op met Beequip en bekijk samen de mogelijkheden voor jouw onderneming.

 

Bedrijfspagina bouwmagazine