Wat is een vacuümheffer?
Een vacuümheffer is, zoals de naam al zegt een heffer die met behulp van vacuüm objecten kan tillen of heffen. Een vacuümheffer is dus een hulpmiddel en kan gebruikt worden voor glasplaten, houtplaten, deuren, kozijnen, etc. Het voordeel van een vacuümheffer is dat er maar 1 persoon nodig is om de objecten van A naar B te vervoeren. Een vacuüm zuiger behoort tot één van de meest gebruikte hulpmiddelen als het gaat om de voorkoming van fysieke inspanning.

Er zijn diverse soorten vacuümzuigers. Er zijn vacuümzuigers die volledig geautomatiseerd zijn en via de computer wordt aangestuurd. Maar er zijn ook vacuümzuigers die je zelf moet besturen en waarbij jezelf de objecten moet bevestigen. De vacuümheffer of- zuiger die het meest gebruikt wordt is een vacuümzuiger die werkt op perslucht of handzuigers. Wanneer de vacuümzuigers glasplaten moeten vervoeren dan zitten er zuignappen die aan de glasplaten bevestigd worden.

Houd hier rekening mee bij het transporteren van glas met een vacuümheffer
Bij het gebruik van een vacuümheffer worden er vaak zware en breekbare objecten vervoerd. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je goed met vacuümheffer om moet gaan. Op deze manier kun jij veilig te werk gaan. Er een aantal punten waar je op moet letten bij het gebruik van een vacuümheffer:

  • Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je gebruik maakt van de vacuümheffer. Doe de nodige research en zorg voor de nodige kennis.
  • Zorg ervoor dat het object dat je wil vervoeren goed wordt bevestigd aan de vacuümzuiger. Op deze manier voorkom je dat jij of je collega’s geraakt kan worden door het object dat vervoerd wordt. Denk hierbij aan glasplaten of zware objecten zoals een deur. Op deze manier beperk je het risico dat er dingen stuk gaan of ongelukken gebeuren.
  • Trek handschoenen aan wanneer je scherpe objecten moet vervoeren met de vacuümzuiger. Ook bij het bevestigen van het object is dit belangrijk, vooral bij objecten zoals glasplaten en houtplaten. Hierbij kun je jezelf snijden of splinters krijgen.
  • Creëer een veilige werkplek en- omgeving voor jezelf en anderen. Laat de mensen om je heen weten dat je aan het werk bent met een vacuümheffer. Op deze manier voorkom je onnodige ongelukken en waarborg je de veiligheid van jezelf en van je omgeving.