Een goede basis voor het maken van een tuinmeubel is erg belangrijk. Je moet goed nadenken over welk materiaal je wilt gebruiken voor het bouwen van tuinmeubelen. Wij adviseren te kiezen voor een kwalitatief goede houtsoort.

Andere materialen die je vaak terugziet bij tuinmeubelen zijn aluminium, staal, wicker en touw; met deze materialen is het een stuk complexer om zelf aan de slag te gaan. Dus ons advies is als je zelf tuinmeubelen gaat maken te kiezen voor hardhout of geïmpregneerd hout, deze zijn bestand tegen alle weersinvloeden. Kwalitatief goede houtsoorten zijn bijvoorbeeld:

  • Douglas-hout
  • Larikshout
  • Cederhout

*Zowel bij de aanschaf of het maken van een houten tuinmeubel is het FSC-keurmerk een mooie toevoeging, dit toont namelijk aan dat het hout op een verantwoorde manier is gewonnen.

Inspiratie opdoen
Voordat je aan de slag gaat moet je eerst een duidelijk beeld hebben van wat het gewenste eindresultaat is. Pinterest is een fijn kanaal om inspiratie op te doen, bekijk ook wat er wordt aangeboden in de markt en wellicht kan een moodboard helpen om jouw ideale tuinmeubel te schetsen. Wanneer je een eindresultaat in gedachten hebt kan je beginnen met tekenen en meten. Het uittekenen van je project zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens het bouwproces. Nu je jouw plan volledig klaar hebt kan je beginnen, wees creatief, denk na over de afwerking en zorg voor de juiste materialen.

Heb je twee linkerhanden?
Niet iedereen is in de gelegenheid eigen tuinmeubelen te maken, kies dan voor het gemak van tuinmeubelen uit de winkel of van een webshop. Vandaag de dag is er breed aanbod in soorten tuinmeubelen die jouw wensen als klant vervullen. Wil jij lekker relaxt in de tuin zitten, visite ontvangen en vooral ontspannen? Dan kan je bijvoorbeeld kijken naar een ruime hoek loungeset of een flexibele stoel-bank loungeset. Het is natuurlijk ook heerlijk om op een warme zomeravond buiten te dineren. Kijk dan eens naar een dining tuinset, of maak je eigen combinatie met een losse dining tuintafel en dining tuinstoelen.

Verder is het goed om net zoals bij het zelf maken van tuinmeubelen goed na te gaan voor welk materiaal je kiest. Ben je opzoek naar een duurzame keuze? Kies dan voor bijvoorbeeld voor wicker of teakhout. Wicker is een vlechtwerk dat bestaat uit kunststof, dit materiaal heeft zo’n lange levensduur dat je met gemak 7 tot 10 jaar met je tuinmeubel kan doen. Teakhout staat bekend ook als één van de sterkste en duurzaamste houtsoorten en valt onder duurzaamheidsklasse 1 en kan 25 jaar of langer meegaan.

Kies wat bij jou past
Heb je na het lezen van dit artikel helemaal zin om aan de slag te gaan met het bouwen van jouw droom tuinbank, of denk jij na het lezen nu eerder ik koop mijn tuinbank liever bij een betrouwbare aanbieder? Denk in ieder geval goed na en gebruik de tips in dit artikel om tot de keuze te komen die bij jou past.