Hoe moet je steigerhout behandelen?

renovatie
Steigerhout is in de meeste gevallen gemaakt van naaldhout. Vuren, grenen, lariks en douglas. Een zachte houtsoort van sparren en dennen die zonder behandeling niet heel erg lang mee gaat. Behandelen is dus zeer aan te raden. Nu nog de vraag waarmee en hoe?
Om het hout te beschermen tegen vocht, vuil, schimmels en zonlicht behandelen we het met olie, beits, verf of lak. Dat kan prima met een kwast of een roller. Hierdoor blijft het hout in goede conditie, gaat het veel langer mee en blijft het er mooi uitzien. Omdat steigerhout veel gebruikt wordt om tafels, banken en stoelen te maken, is het belangrijk dat het makkelijk schoon kan worden gehouden. Ook worden veel oneffenheden door schuren en lakken weggewerkt. Oneffenheden op stoelen en tafels kunnen verwondingen veroorzaken en die willen we niet.
Naaldhout Eén van de eigenschappen van naaldhout is dat het snel water opneemt. Ook zal het spoedig door zonlicht verkleuren en een beetje een grijze kleur aan gaan nemen. Om die vergrijzing en dat er vocht in de meubels komt, tegen te gaan, is het verstandig om zo snel mogelijk de meubels te behandelen. Steigerhout is zowel onbehandeld als behandeld te bestellen bij de houthandel. Onbehandeld steigerhout is zonder grondlaag of grondverf gelijk af te werken met olie, beits of verf. Schuren en ontvetten is wel nodig om later een perfect resultaat te ervaren.
Olie, beits of verf Olie trekt in het hout en geeft dus niet echt een laagje op het hout. Ook zal dit zeker steeds om de 2 jaar moeten gebeuren. Voordeel is dat houtkleur en houtstructuur duidelijk zichtbaar blijven. Beitsen geeft een hogere mate van slijtvastheid maar trekt, net als olie, in het hout en laat ook geen filmpje na. Houtstructuur blijft duidelijk waarneembaar, het moet wel elke 3 of 4 jaar opnieuw herhaald worden. Verf of lak geeft wel een filmpje of laagje op het hout, hoewel de verf ook in het hout trekt. Houtkleur is niet meer zichtbaar en in sommige gevallen de houtstructuur ook niet meer. Verf heeft een onderhoudsinterval van 4 tot 5 jaar. De keuze is dus puur persoonlijk. Is de houtstructuur belangrijk of weegt het onderhoud zwaarder? Beits is een beetje de middenweg. Er kan met kleur gewerkt worden, de structuur blijft zichtbaar en het onderhoud (één keer in de 4 jaar) valt ook mee.