Een thuis hoort in alle gevallen een veilige plek te zijn. Helaas blijkt uit cijfers dat inbraken nog steeds te veel voorkomen. Het aantal “succesvolle” inbraken in Amsterdam in 2020 tot en met 29 december 2020 is maar liefst 1.560. Dan laten we het aantal pogingen nog maar even buiten beschouwing.

Een van de meest favorieten werkwijze bij inbrekers is nog steeds het zogenaamde kerntrekken. Hierbij wordt de cilinder uit het slot getrokken. Soms wordt dit met een boorschroef en een klauwhamer gedaan maar zijn ook speciale setjes voor in de handel. De werkwijze is helaas eenvoudig. De inbreker draait een schroef in de cilinder en trekt met een klauwhamer de cilinder in zijn geheel uit het slot. Een oude methode maar nog steeds veel gebruikt.

Wat kun je doen?
Zorgen dat je beveiligd bent tegen kerntrekken is veel eenvoudiger dan je misschien denkt. Door een cilinder te kiezen met een kerntrekbeveiliging of een veiligheidsbeslag, kun je deze vorm van inbraak makkelijk voorkomen. En het goede nieuws is ook nog dat een dergelijke cilinder nauwelijks duurder is.

Hoe werkt het?
Kies je voor een tegen kerntrekken beveiligde cilinder met SKG-keurmerk dan is het bijna niet mogelijk om daar een schroef in te draaien. Het gevolg is dat kerntrekken, de cilinder op die manier verwijderen, dus ook niet mogelijk is. Je kunt een deur ook voorzien van een anti-kerntrekbeslag. Op deze manier wordt de cilinder beschermd door een meedraaide rozet. Hierdoor is het dus, zelfs als het de inbreker zou lukken om een schroef in de cilinder te draaien, alsnog onmogelijk om de cilinder eruit te trekken. Bij de nieuwe SKG met 3 sterren sloten is zo’n beslag aanwezig. De wat oudere sloten met SKG-keurmerk hebben deze rozet nog niet altijd. De slotenmaker kan deze vervangen door een anti-kerntrekbeslag, een goede investering om inbraken tegen te gaan.

Stappen
De sloten laten controleren en zo nodig laten vervangen of aanpassen, is eenvoudig en loont dus direct. Het is algemeen bekend dat een inbreker graag snel binnen is. De kans dat hij verder gaat als kerntrekken niet mogelijk is, is daarom groot. Uiteraard zijn er nog meerdere manieren waarop een inbreker zich vrij eenvoudig de toegang tot de woning kan verschaffen. De slotenmaker Amsterdam kent deze trucjes en kan al snel zien wat bij een woning van toepassing is en welke maatregelen genomen kunnen worden. Daarbij houden ze altijd voor ogen dat er niet meer kosten gemaakt worden dan ook daadwerkelijk nodig is.

Politiekeurmerk
Heb je een voor inbrekers aantrekkelijke woning (of inboedel) dan is het verstandig extra maatregelen te nemen. Bij de SKG sloten zijn er meerdere classificaties. Deze zijn eenvoudig aangegeven met sterren. Een slot met één ster is een standaard inbraakwerend slot. Een dergelijk slot kan alleen worden toegepast met tenminste één sterker goedgekeurd product. SKG-sloten met twee sterren daarentegen zijn op zichzelf al inbraakwerend. Een twee-sterren slot vertraagt de inbraak met ongeveer drie minuten. Kies je een SKG-slot met drie sterren dan is dit slot extra zwaar beveiligd tegen inbrekers en vertragen ze een poging tot inbraak minimaal met 5 minuten.

Wil je in aanmerking komen voor een politiekeurmerk, dan zijn materialen die voldoen aan de kwalificaties van SKG-normen vereist. De Slotenmaker kan hier meer advies over geven.