Afbeelding

Houtbouw, het duurzaamste bouwen

bouw

Soms moet er een klimaatcrisis zijn, eer we wakker worden. Er komen steeds meer mensen die moeten wonen, studeren en werken. De Nederlandse overheid schat dat er tot 2030 nog 900.000 woningen nodig zijn! Met bouwprojecten op een conservatieve manier, belasten we het klimaat. Maar, Nederland is inderdaad aan het wakker worden! We staan aan het begin van een nieuwe dag en duurzaam bouwen, is het nieuwe bewustzijn.

Zijn bouwprojecten niet al duurzaam? Soms raken we geïrriteerd: duurzaamheid dit, duurzaamheid dat. Huizen van beton staan vele generaties, zijn we niet Roomser dan de Paus? Nee. Het cement in beton is onder andere van hoogovenslak, een bijproduct van de verwerking van ruwijzer. Hoogovens zijn milieuonvriendelijk. IJzer is een grondstof die niet vernieuwt en daarmee niet duurzaam is. 

Daarbij moet je voor betonbouw het (spuit)beton aanvoeren naar de bouwplaats met vele milieuonvriendelijke ritten van betonwagens tot gevolg. Een antwoord hierop zijn de prefab-betonplaten, maar die blijven niet duurzaam. Betonbouw wordt hierdoor nauwelijks meer gesubsidieerd. De Nederlandse overheid wil graag dat voor 2050 alle bouw duurzaam is en stelt daarvoor subsidies beschikbaar. De vraag naar aannemers, timmermannen, projectontwikkelaars en bouwgerelateerde bedrijven die duurzaam kunnen werken, stijgt enorm. Duik in dit gat van de circulaire markt!

Wat is eigenlijk duurzaamheid? Iets is duurzaam als:

• het geproduceerd wordt op een manier waarbij de natuur en het milieu zo min mogelijk belast worden; 

• het met grondstofbesparende technieken gemaakt is;

• het creatieproces zo milieuvriendelijk mogelijk is;

• het voorziet in de behoeften van nu, zonder 

toekomstige generaties negatief te belasten;

• het een zo lang mogelijke levensduur heeft;

• het kan worden hergebruikt of bij einde levensduur een zo klein mogelijk voetafdruk op deze aarde achterlaat.

Hoe implementeren we duurzaamheid in de bouw? Bij duurzame bouwprojecten houden we rekening met het milieu. Koop zo veel mogelijk lokaal en sla zo strak mogelijk in en voorkom verspilling. Gebruik elektrisch gereedschap, gereedschappen op benzine zijn milieuonvriendelijker. Denk aan hybride aggregaten. Huur je gereedschappen, zo gebruiken veel mensen slechts één machine intensief. Zorg voor korte transporten en werk met geprefabriceerde modules. Hoe meer je met prefab werkt, hoe minder gereedschappen en materiaal je los hoeft te vervoeren en te gebruiken op de bouwplaats. Recycle! Maar het duurzaamste antwoord is:

Houtbouw Hout is ‘s werelds oudste bouwmateriaal en zelfs nu nog staat er in Nederland houtbouw van bijna 500 jaar, bijvoorbeeld het Houten Huys in Amsterdam. Houtbouw werd eeuwenlang als armoedig beschouwd, maar daar komen we nu van terug. Hout kunnen we altijd blijven planten en oogsten, zelfs in Nederland. Daarbij leven bomen van CO2 iets waar wij mensen graag vanaf willen. En bomen geven zuurstof af, iets wat wij mensen steeds meer gaan gebruiken. Beton kun je nauwelijks recyclen, terwijl je hout opnieuw kunt gebruiken of omzetten in energie.

Ideale bouwprojecten Hout kun je in vele vormen gebruiken, uiteraard in balken en planken, maar we gebruiken tegenwoordig steeds meer samengesteld hout. Milieuvriendelijk, omdat zelfs de kleinste stukjes hout gebruikt worden. Het is enorm sterk, denk aan spaanplaat, multiplex, OSB-platen en CLT (cross laminated timber), maar ook maken we balken en planken van samengesteld hout.

Het ideale van houtbouw is uiteraard het gemak, de snelheid en de efficiëntie van verwerken. Ook is modulair werken eenvoudig. De modules worden prefab gemaakt. Daarbij zijn de isolatie, ramen, deuren, elektriciteit en vloerafwerking al inbegrepen. Ze worden aangevoerd en ter plekke afgemonteerd. Het vervoer is lichter dan betonnen prefab en er kan dus meer tegelijk vervoerd worden.

Conclusie Houtbouw is het duurzame bouwen van de toekomst. Bouwprojecten met houtbouw zijn door de modulaire prefab vele malen makkelijker, sneller en meer duurzaam. De toekomst voor de bouw ligt bij hout!