Iedere ondergrond zijn eigen tape

64

Bij veel schilders ontstaat vaak verwarring welk soort papieren tape het beste voor een bepaalde schilderklus ingezet kan worden. Er bestaat helaas geen universele tape geschikt voor iedere ondergrond. Marketing manager Maurice Magis legt uit: “De juiste werking van een papieren tape is een subtiel spel tussen papierdrager, impregnering, release coating en lijmsoort.”

Een ondergrond die meekomt, slechte hechting, kleurverschillen, lijmresten en een haperende verflijn. Het is de nachtmerrie voor iedere schilder. Je moet herstelwerkzaamheden uitvoeren terwijl je eigenlijk al met je volgende klus wilt starten. Soms zijn deze hinderlijke factoren te wijten aan een verkeerd gekozen schilderstape. Magis. “Een tape bestaat uit meerdere componenten en wordt voor verschillende doeleinden ontworpen. De aard van de werkzaamheden, het te verwerken materiaal, de mate van belasting, de inzetduur, maar ook externe factoren als luchtvochtigheid en UV-straling zijn bepalend voor de manier waarop je de tape weer kunt verwijderen”.

Tapesoorten
De papiereigenschappen van de tape zijn belangrijk in combinatie met de lijmsoort. In de afgelopen jaren is een verschuiving in de markt ontstaan van beigekleurige gecrêpte tapes naar gele washitapes. Washi is gemaakt van traditioneel Japans papier en hier ook naar vernoemd. Magis: “Washi is over het algemeen een uitstekend product voor binnen- of buitengebruik. Het is dun, sterk en bij een origineel washi product in hoge mate UV-bestendig. Je kunt hier echter niet blindelings van op aan. De term ´washi´ is namelijk niet beschermt. Wees als schilder bewust van wat je koopt.

Kleurcodering
Om het voor de vakschilder overzichtelijk te houden, werkt KIP met een kleurcodering: beige, geel en blauw. Ook heeft KIP de merknamen MASKING-TEC®, WASHI-TEC® en SMOOTH-TEC® hieraan gekoppeld. Iedere kleur past bij een type papier tape met unieke eigenschappen.

De beige MASKING-TEC® tape bestaat uit gecrept papier. Dit is papier heeft kortere vezels, waardoor het flexibeler is en je bijvoorbeeld makkelijker rondingen kunt maken. Door de flexibiliteit van het papier is deze tape goed in te zetten op gestructureerde ondergronden. Ook zit er vaak een natuurrubberlijm op. Deze heeft als eigenschap dat het een hoge aanvangskleefkracht heeft. “MASKING-TEC® tapes zijn perfect voor die situaties waarin extra kleefkracht benodigd is, zoals afplakken op plinten, ruwe ondergronden of tegelwerk”, vertelt Magis. De latex impregnering op de tape zorgt voor een goede vochtbestendigheid. MASKING-TEC® is dagenlang inzetbaar, voornamelijk binnenshuis”.

De gele of goudkleurige WASHI-TEC® bevat vezels die langer zijn. Hierdoor is het papier dunner en gelijktijdig zeer sterk. Magis: “De gele WASHI-TEC® tape bestaat bij ons altijd uit 100% Japans papier met een hoogwaardige acrylaatlijm. Japan is nog steeds de nummer één als het aankomt op washi papierkwaliteit. In het productieproces worden synthetische vezels aan het papier toegevoegd die het papier extra sterk maken, terwijl het gelijktijdig dun blijft”. Doordat de tape dunner is, kun je een hele strakke verflijn aanbrengen. De tapes zijn bovendien in hoge mate UV-bestendig en geschikt voor maandenlang gebruik buiten.

De blauwe tape heet de SMOOTH-TEC®. Dit is een hybride variant die zowel korte als lange vezels bevat. Je combineert hier feitelijk de voordelen van de MASKING-TEC en de WASHI-TEC producten. Op de SMOOTH-TEC® serie wordt een speciale natuurrubberlijm met toevoeging of een acrylaatlijm toegepast. Kortgezegd is de inzettijd van de MASKING-TEC® dagen. De SMOOTH-TEC® weken en de WASHI-TEC® maanden.

Voordelen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Een uitdrukking die ook in schildersbranche opgaat. Het gebruiken van de juiste tape is volgens Magis een cruciaal onderdeel van je werkvoorbereiding. “Uiteindelijk bespaar je bij goed gebruik tijd en geld. Wanneer je de juiste tape combineert met de daarvoor geschikte ondergrond dan weet je dat je minder handelingen nodig hebt om het gewenste resultaat te krijgen”.