|
| |

Impact van ventilatiesystemen op bouwproces en milieu

installatie
De invoering van de BENG-eisen hebben grote gevolgen voor aannemers en projectontwikkelaars. Eén van de belangrijkste veranderingen is dat er nu veel nadrukkelijker wordt gekeken naar de samenhang tussen installaties, ventilatie, thermische schil en duurzaam opgewekte energie. In opdracht van Jaga heeft Technisch adviesbureau Duinwijck een vergelijking uitgevoerd naar de drie meest gangbare ventilatiesystemen. De conclusie? Decentraal vraaggestuurd mechanisch ventileren met de Oxygen2 heeft dezelfde BENG-score als WTW, maar is voordeliger, heeft minder impact op het milieu en biedt een groter bouw- en installatiegemak.
Door Technisch adviesbureau Duinwijck zijn zelfregelende ventilatieroosters (ZR), een centraal systeem met warmteterugwinning (WTW) en decentraal vraaggestuurd (DV) mechanisch ventileren met de Oxygen2 van Jaga vergeleken. De impact van deze ventilatiesystemen zijn op het gebied van energieverbruik, het bouwproces, het milieu, de investering en totale levensduurkosten in kaart gebracht.
Energieverbruik Per ventilatiesysteem zijn BENG-berekeningen van de warmtevraag en het dagelijks energieverbruik gemaakt. Uit het onderzoek blijkt de warmtevraag bij ZR-roosters verreweg het grootst. Bij een WTW-installatie is het transmissieverlies het laagst met 26% minder dan de roosters, waar de Oxygen2 20% minder verlies heeft. Wanneer gekeken wordt naar het dagelijks energieverbruik blijkt de Oxygen2 voor ventilatie slechts een fractie van de energie te verbruiken die de andere ventilatiesystemen nodig hebben. Volgens de BENG-berekening is dan ook het opgetelde verbruik voor verwarming en ventilatie bij Oxygen2 het laagst.

Bouwproces Welke impact heeft het ventilatiesysteem op het bouwproces? Bij centrale systemen met warmteterugwinning is er relatief veel kanaalwerk nodig, dat gevolgen heeft voor de vloerconstructie. Ventilatiesystemen met Oxygen2 of ZR-roosters hebben geen kanaalwerk nodig voor de verse luchttoevoer. De aannemer heeft hierdoor meer vrijheid om een vloer te kiezen, de ruimte in te delen en optimaal te benutten. Het is daardoor een betere optie in bijvoorbeeld houtskeletbouw, hoogbouw en kleinere oppervlakten.
Milieu-impact Door het lage energieverbruik van Oxygen2 is ook de CO2-uitstoot aanzienlijk lager dan bij de overige ventilatiesystemen. Tevens is aan het einde van de levenscyclus de milieu-impact van de Oxygen2 veel kleiner dan van een complete WTW-installatie. Dit is een groot voordeel, zeker nu circulair bouwen steeds belangrijker wordt voor opdrachtgevers en projectontwikkelaars.
Dit maakt het Jaga Oxygen2 systeem een uitstekend alternatief voor zowel ventilatieroosters als WTW bij o.a. woningen, hoogbouw en houtskeletbouw. Wil je meer weten over dit onderwerp? Download dan de whitepaper ‘Ventilatie & BENG in nieuwbouw en renovatie’.
Over Jaga Climate Designers Al 60 jaar levert Jaga Climate Designers binnenklimaatconcepten over de hele wereld. Daarbij zet het bedrijf vol in op innovatieve duurzame ontwikkelingen als het gaat om koelen, verwarmen en ventileren van gebouwen en woningen. Jaga-medewerkers zijn echte Climate Designers; zij voelen de urgentie om producten te ontwikkelen die niet alleen het binnenklimaat, maar óók het buitenklimaat ten goede komen.
|