Afbeelding

In-dak-zonnepanelen, zonnegevels en powerwindows, dé esthetische oplossing voor de toekomst

installatie
Opdrachtgevers, aannemers en installateurs van zonnepanelen horen het regelmatig: “zonnepanelen zijn spuuglelijk”. Tijd om dit argument te ontkrachten. We bespreken de esthetische voordelen van de nieuwste trends in solarpower: geïntegreerde zonnepanelen, zonnegevels en powerwindows. Hernieuwde energie opwekken wordt steeds belangrijker door de BENG3-eis (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Het percentage hernieuwde energie dat het gebouw zelf opwekt, moet zo groot mogelijk worden. Volgens CertiQ (wettelijke certificatie van hernieuwde warmte en energie) groeide de productie van zonne-energie in Nederland in 2020 naar 14%.
Van spuuglelijk… Al in 1839 werd in Frankrijk ontdekt dat je zonlicht kunt omzetten in energie. Ze noemden het PV (PhotoVoltaïc). Zo’n honderdvijftig jaar later lagen de eerst opbouw-zonnepanelen op Nederlandse daken. Deze opbouwpanelen plaats je op het bestaande dak, waardoor er een visueel onaantrekkelijke, vaak blauwe, rechthoek boven op het dak ontstaat. De harmonie tussen dak en huis is verdwenen. Een bijzonder onesthetische aanblik waardoor voor veel mensen de naald doorslaat naar ‘nee, geen zonnepanelen’.
…naar esthetisch geïntegreerd Gelukkig staat de techniek niet stil. Er zijn alternatieven waardoor je een dak weer esthetisch verantwoord maakt door BIPV’s (Building Integrated Photo Voltaïc). We noemen wat producten die je meeneemt ín het dakdesign: esthetische zonnepanelen (in-dak), zonneleien, zonneceldakpannen en de langere dakpan-elementen.
De grote meerwaarde van deze bovengenoemde BIPV’s is dat ze zelf de dakbedekking vormen voor een waterdicht dak. Dit scheelt je in bouwmaterialen. Wel moet je goed op ventilatie letten omdat ze ten opzichte van opbouwpanelen sneller warmlopen en dus uitschakelen, waardoor ze minder rendement opleveren.
Nóg esthetischer: zonnegevels Maar om de in de inleiding genoemde energieneutrale gebouwen te creëren, loop je tegen een probleem aan. De zonnedaken van gebouwen met meerdere etages hebben niet voldoende oppervlakte om hun eigen energie op te wekken. En toch moet dat volgens de BENG. De perfecte oplossing? Uitwijken naar de gevels. Maar ook de zonnewand of zonnegevel van de zwartblauwe pv’s kende in het begin grote weerstand bij het publiek.
Deze weerstand is rap afgenomen nu we deze gevel-pv’s kunnen kleuren in de tint van het gebouw. Maar we gaan nog een stap verder. Met keramische printtechnieken drukken we iedere camouflage op pv-panelen die je wenst voor je klant. Een baksteenmotief, een weelderige rozenstruik of een levensechte betimmering, je herkent er absoluut geen zonnepaneel meer in. Er is overigens geen rendementsverlies door deze printtechniek. Ook zonnegevelpanelen zijn BIPV’s en kun je gebruiken als muurbekleding. 
Het ideale van zonnegevels is, dat de drie kanten van een gebouw op verschillende tijdstippen rendement leveren; oost- en westgevels in de ochtend en namiddag, en de zuidgevel de rest van de dag en de winter. Door deze verspreiding van pieklevering, belasten zonnegevels minder de netcapaciteit van het energienetwerk. Belangrijk bij dergelijke gebouwen is dat de capaciteit van het opslaan van energie moet gaan groeien, zodat het gebouw de stroom zelf gebruikt. 
Het meest esthetisch: onzichtbare zonnepanelen Je denkt dat we een grapje maken, maar wat hebben de hoofdkantoren van de Rabobank en de Postcodeloterij, en de Amsterdamse woontoren Bold met elkaar gemeen? Juist, onzichtbare zonnepanelen oftewel transparante zonnevensters of pw’s (powerwindows). Het is voor particulieren minder interessant omdat het rendement lager is bij pw’s dan bij pv’s, maar bij grote kantoorgebouwen is het een ideale oplossing.
Conclusie Het gebruik van deze producten in daken, gevels en ramen heeft veel voordelen. Natuurlijk het esthetische aspect, maar ook zijn deze BIPV’s meteen onderdeel van het gebouw zelf wat bouwkosten bespaart. Nu de energieprijzen de laatste tijd zo stijgen, stijgt meteen de vraag naar zonnepanelen. Aan opdrachtgevers, aannemers en installateurs de taak te bewijzen dat esthetiek en duurzaamheid goed samengaan!