Donderdag 19 mei reikt de NVKL de Koeltrofee 2022 uit, een award als erkenning voor een actuele innovatie in de koude-en/of klimaattechniek. Bedrijven die willen meedingen naar de award, kunnen zich er nu voor inschrijven.

De Koeltrofee wordt om het jaaruitgereikt, tijdens de VSK. Dit jaar zou deze vakbeurs eigenlijk plaatsvinden van 8 t/m 11 februari, maar in verband met de voortwoekerende coronapandemie is hij verzet naar 17 t/m 20 mei.

Innovatieve, duurzame bijdrage
Met de verschuiving van de VSK-data is ook de uitreiking van de Koeltrofee 2022 verschoven, naar 19 mei aanstaande. Hierdoor hebben bedrijven tot 31 maart de tijd om mee te dingen naar de award. Om kans te maken, moet het gaan om een innovatieve, duurzame bijdrage die in 2021 is geleverd binnen de koude-of klimaattechniek. Criteria waar inzendingen op worden beoordeeld, zijn onder andere of de innovatie in de praktijk toepasbaar is en tot succesvolle resultaten in technische, economische en/of maatschappelijke zin heeft geleid. Meedingen naar de award kan door vóór 31 maart aanstaande een formulier in te vullen op nvkl.nl/koeltrofee.

Winnaar 2020
Tijdens de vorige editie van de VSK kreeg Wagenaar Koeltechniek de NVKL Koeltrofee 2020 uitgereikt door oud-schaatser Erben Wennemars (zie foto bovenaan). Het bedrijf onderzocht door data-analyse de interactie van een warmtepomp met een te drogen agrarisch product. Op basis van de hoeveelheid, vochtinhoud en vocht-evenwichtscondities van het product kon zo het ontwerp van de warmtepomp-drooginstallatie met een natuurlijk koudemiddel worden bepaald, met een aanzienlijke energiebesparing als resultaat.