Bij het verduurzamen van je woning is het ook verstandig om voor een andere warmtebron te gaan. Je hebt de keuze uit verschillende duurzame warmtebronnen en vooral infrarood panelen zijn tegenwoordig erg populair. Weet je nog weinig van deze populaire warmtebron? Lees dan dit artikel, want we voorzien je van interessante feitjes.
Infraroodpanelen zijn eenvoudig te installeren en praktisch
De meeste warmtebronnen zijn tamelijk complex. Voor een warmtepomp heb je bijvoorbeeld een buitenunit en veel ruimte in de woning nodig. Daarnaast is het installeren van een warmtepomp best ingewikkeld. Je moet vaak nieuwe leidingen laten leggen en al met al ben je veel geld kwijt aan de arbeidskosten. Tegen deze problemen loop je niet aan met infraroodpanelen. Je hebt geen buitenunit in de tuin nodig en je kunt ze aan de muur of het plafond ophangen. Ben je een beetje handig? Dan kun je infraroodpanelen vaak prima zelf installeren.
Ze verwarmen een specifieke plek
Infraroodpanelen werken niet hetzelfde als andere warmtebronnen. De meeste warmtebronnen werken middels convectieverwarming. De gehele ruimte van de woning wordt dan verwarmd. Dit is in de eerste plaats voordelig, maar tegelijkertijd verbruik je zo ook meer energie. Woon je alleen en heb je een relatief kleine woning? Dan is het verstandig om voor infraroodpanelen te gaan. Ze voorzien je van warmte op specifieke plaatsen, zoals de zithoek of je werktafel. Met infraroodpanelen worden de ruimtes niet nodeloos verwarmd en dat zie je duidelijk terug op de energierekening.
Infraroodpanelen passen bij een modern interieur
Mensen kiezen niet alleen voor een warmtebron vanwege de energiezuinigheid, maar ook vanwege de stijl. Met een mooi interieur geef je de woning namelijk een warme en mooie uitstraling. Radiatoren en warmtepompen nemen veel ruimte in beslag en ze zien er niet heel mooi uit. Infraroodpanelen kun je gemakkelijk wegwerken en je hebt de keuze uit verschillende materialen.
Weinig onderhoudswerkzaamheden
Infraroodpanelen hebben ook weinig onderhoud nodig in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen. Dan moet je om de zoveel tijd een monteur inschakelen en daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden. In principe heeft infraroodverwarming helemaal geen onderhoud nodig, maar af en toe is het wel handig om de panelen af te stoffen. Met een schone infraroodverwarming ga je voor een duurzame en effectieve warmtebron.
Infraroodpanelen als bijverwarming
In de eerste plaats kun je infraroodpanelen als centrale verwarmingsbron gebruiken. Je hebt dan echter wel meerdere panelen nodig en vaak is het verstandig om ze dan aan het plafond te hangen. Infraroodpanelen functioneren echter ook prima als bijverwarming. Misschien heb je recentelijk een extra kamer laten bijbouwen. Deze nieuwe kamer kun je dan voorzien van panelen. Je hebt geen extra leidingen nodig en ze nemen vrijwel geen ruimte in beslag. Op die manier kun je de uitbouw optimaal benutten!