Kokendwater kraan

Werkt een kokend waterkraan niet meer naar behoren, ziet hij er niet meer uit of past hij niet meer bij de nieuwe look van je badkamer en keuken? Dan heb je een nieuwe nodig. En die kun je zelf installeren. Het is niet moeilijk als je de tijd neemt om zorgvuldig te werk te gaan. Anders bestaat het risico op overstroming.

Heb je je nieuwe kraan al gekocht?
Laten we dan hopen dat de hoogte van de kraan past bij de gootsteen, dat hij gemakkelijk te bedienen is en dat de bestaande gaten ook passen in de nieuwe kraan. Het beste is om dit te controleren voordat je de kraan koopt. Anders zul je de kraan moeten vervangen of de gaten in het werkblad of de spoelbak opnieuw moeten boren. Dat kan, maar dat wil je natuurlijk voorkomen. Vooral omdat de oude gaten dan in de weg zitten. Bij het installeren van een waterkraan gaan we er maar even vanuit dat je een passende fitting hebt.

Stap 1: Sluit de hoekafsluiters af
Gewoonlijk is er één voor het warme water en één voor het koude water. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, draai dan ook de hoofdkraan dicht. En controleer om er zeker van te zijn dat er geen water meer uit de kraan komt.

Stap 2: Maak de verbindingsslangen bij de hoekafsluiters los
Ze worden vastgezet met zogenaamde wartelmoeren. Je kunt het beste een passende moersleutel gebruiken. Een zogenaamde Engelsman of een pijpsleutel werken ook, maar daarmee loopt je het risico de moeren te beschadigen.

Stap 3: Maak de bevestiging van de kraan onder de wasbak los en verwijder hem
Verwijder met een mes voorzichtig de siliconen uit het gat.

Stap 4: Schroef de slangen van de oude kraan los en bevestig ze aan de nieuwe kraan
Controleer of de schroefverbindingen goed vastzitten en niet verdraaid zijn. Extra tip: Je kunt het beste van deze gelegenheid gebruiken maken en alles schoonmaken. En de afdichtingen vervangen met nieuwe.

Stap 5: Plaats een afdichtingsring en een sluitring over de slangen om het keramiek te beschermen
Dit spreekt voor zich.

Stap 6: Duw de slangen door het gat in de gootsteen, dan de bevestigingsschroef, tenslotte gaat de fitting in het gat.
De fitting moet niet meteen helemaal strak worden gedraaid, maar precies in het midden worden afgesteld. Daarna moet de fitting stevig worden vastgeschroefd. Als er iets losraakt of speling heeft, zal dit na verloop van tijd schade veroorzaken.

Stap 7: Sluit de slangen aan op de hoekafsluiters
Zet ze vast met de wartelmoeren. Let op: Zorg ervoor dat de afdichtingen goed op hun plaats zitten, anders is de verbinding niet stevig genoeg.

Stap 8: Draai de hoekkranen open en controleer of alles werkt en dicht is
Alle aansluitingen moeten zorgvuldig worden gecontroleerd op vocht. Één druppel is er één te veel. Droog dus alles goed af met een doek voordat je het test! Gelukt? Tijd om je Unito kraan te gebruiken!