Kosten van een keuken verbouwen

926

De kosten voor het verbouwen van je keuken kunnen sterk variëren. De gemiddelde kosten liggen tussen de 8.000 en 14.000 euro. Als je voorkeur hebt voor een basiskeuken zal je gemiddeld 5.000 tot 9.000 euro kwijt zijn. Een luxe keuken daarentegen kost tussen de 12.000 en 17.000 euro. Het is een flinke investering, maar eenmaal dat je een mooie keuken hebt wil je niet meer terug.

Voordelen keukenverbouwing
Een groot voordeel van je keuken verbouwen is omdat je het naar je eigen smaak kan inrichten. Tevens kun je het praktischer en ruimer maken, of ruimer laten ogen. Het is belangrijk dat je alles kan in je keuken waar je behoefte aan hebt. Vaak heb je keukengerei zoals koelkasten, pannen en nog veel meer.

Je hebt de volledige controle over de indeling van je apparaten en aanrechtruimte en je kunt kiezen voor wat praktisch voor jou is. Een ander voordeel aan de verbouwing van je keuken is als je je huis wilt verkopen, je dit sneller of tegen een hogere prijs kan doen.

Een woonkamer kun je zelf indelen en daarvoor hoef je alleen rekening te houden met de afmetingen van je huis. Een keuken is daarin anders. Je kunt het aanrechtblad niet zo makkelijk verplaatsen, omdat je het ergens anders mooier vindt staan.

Daarom kan je keuken een echt breekpunt zijn als je je huis verkoopt en is het belangrijk dat het de investering waard is. Tot slot kan je keuken weer jarenlang mee als je je keuken hebt verbouwd. Zo creëer je een gezellige ruimte die fijn in gebruik is en waarbij je je op je gemak voelt. Het is namelijk ingedeeld naar eigen smaak en gebruik!

Kostenpost van een keukenverbouwing
Nu is de vraag, wat zijn de voornaamste kosten bij een keukenverbouwing? De kosten variëren veel aan de hand van wat je allemaal gaat verbouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vloer, wand of plafond. Ook is het de vraag of je gaat aanbouwen en dit kost extra geld en tijd.

De hoogste kosten zitten echter in de keukenkasten en de apparatuur. Beide neemt het ongeveer 40% van de totale kosten in beslag. Tot slot het aanrechtblad wat met 20% overblijft. Hoe groter je keuken is, hoe duurder je eindbedrag is. Bij een grotere keuken heb je bijvoorbeeld meer keukenkasten nodig en een langer keukenblad. Het effect hiervan is een stijging in de kosten. Daarnaast is het materiaal van het aanrechtblad dat je kiest ook veel bepalend.

Allereerst bepaalt het grotendeels de uitstraling van je keuken, maar er zitten ook verschillende prijskaartjes aan vast afhankelijk van het materiaal. Als je voor een lager eindbedrag gaat kun je het beste kiezen voor een kunststof aanrechtblad. Mocht je dit niet uitmaken is een werkblad van graniet of een marmeren aanrechtblad een mooie keuze. De prijs zal bij deze twee stijgen, maar ieder aanrechtblad heeft zo zijn voor- en nadelen. Tot slot het soort en merk van de apparatuur. Met keukenapparatuur kun je alle kanten op wat betreft design, luxe en functionaliteit.

Dit betekent dat de prijs ook behoorlijk kan dalen of stijgen. Als je kiest voor apparaten met meer functies zal je eindbedrag ook omhoog gaan. Tevens zit er een verschil in merken, want ieder apparaat kan bij verschillende merken een ander prijskaartje hebben.

Conclusie
Kortom, je kun de verbouwing van je keuken zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Het is heel erg afhankelijk van je eigen smaak en keuzes die je maakt op welk eindbedrag je komt. Het is in ieder geval een investering waar je geruime tijd mee doet en wat je kan afstemmen op je eigen smaak!