Landelijke krachtenbundeling tijdens eerste online Vrouwen in de Techniek event

222

Onlangs vond het online event plaats van Vrouwen in de Techniek, het landelijke platform wat zich inzet voor meer vrouwen in de techniekbranche. Verspreid over een middag konden bezoekers verschillende workshops, trainingen en bedrijfspresentaties zien rondom het thema behoud, ontwikkeling – en instroom van techniektalent.  

Om 13:00 verwelkomde oprichter van Vrouwen in de Techniek, Marjorie Woudenberg de bezoekers, waarna Managing Director van Eriks Nederland, Sofie Cammers een inspirerende presentatie gaf. Sofie vertelde onder meer over haar indrukwekkende internationale loopbaan en hoe zij werken in de techniekbranche ervaart als vrouw. Zo vertelde Sofie onder andere dat Nederland nog achterloopt op het gebied van het aandeel werkende vrouwen in de techniekbranche. Een positieve ontwikkeling hierin is echter de toenemende bewustwording van technische bedrijven met betrekking tot hun belangrijke rol in het verhogen van dit percentage.

Samenwerken voor behoud en instroom van technisch talent
Tijdens het Vrouwen in de Techniek event stond samenwerking dan ook centraal, waarbij organisaties zoals VHTO en Wij Techniek via workshops informatie deelden op het gebied van instroom – en ontwikkeling van techniekvrouwen. Ook kwamen er verschillende zij – instromers aan het woord en gaf initiatiefnemer van Vrouwen in de Techniek, Marjorie Woudenberg een sollicitatietraining. Miranda Nouwen gaf met haar bedrijf The PowerUp Company een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling – en leiderschap en Natascha Prins vertelde hoe het ROC van Twente zich sterk maar voor meer meisjes in technische studies.

Van 14% naar 25% vrouwen in de techniek
Een belangrijke missie van het platform Vrouwen in de Techniek is het verhogen van het percentage vrouwen dat werkzaam is in de techniekbranche; van de huidige 14% naar minimaal 25% in 2025. Volgens Marjorie zijn wij als branche op de goede weg en is dit ook te zien aan de groeiende interesse van technische bedrijven in het platform. “Wij hebben het afgelopen jaar een positieve ontwikkeling gezien in de manier waarop technische bedrijven hun bedrijfscultuur – en arbeidsmarktcommunicatie op een positieve manier aanpassen om toegankelijker te zijn voor vrouwen. Steeds meer bedrijven sluiten zich dan ook aan bij ons platform om zo gezamenlijk te werken aan een verhoogde instroom van meisjes – en vrouwen in de techniek. Op het Vrouwen in de Techniek event vertaalde zich dit naar de aanwezigheid van bedrijven zoals Spie, Equinix, ERIKS, BIM Creators, Kropman Installatietechniek, GKN/Fokker en Hager Nederland die lieten zien hoe zij zich inspannen voor meer diverse teams en waarom zij als technisch bedrijf aantrekkelijke werkgevers zijn voor techniekvrouwen. Dit is een ontwikkeling waar ik erg trots op ben en laat zien dat wij als branche op de goede weg zijn”, aldus Marjorie.