Het aantal opdrachtgevers wat een aannemer de opdracht geeft om een levensloopbestendige woning te realiseren is de afgelopen jaren toegenomen. Men probeert mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen, voordat zij bijvoorbeeld worden opgenomen in een verzorgingstehuis. Het aanbod aan plekken binnen deze tehuizen is schaars, daar waar het aantal ouderen toeneemt als gevolg van de vergrijzing. Daar komt bij dat het ook voor ouderen zelf veel fijner is om in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. De levensloopbestendige woningen vormen een oplossing; men hoeft minder snel te verhuizen.

Levensloopbestendig wonen gaat niet alleen over het ontwerp van een nieuwe woning, maar ook over de inrichting hiervan. Zo wordt binnen deze woningen relatief vaak voor bijvoorbeeld een sta op stoel van Meubelzorg.nl gekozen. Het zijn stoelen die iets naar voren kantelen, op het moment dat een gebruiker hiervan op wil staan. Dit voorkomt dat een gebruiker eerst voorzichtig naar het puntje van de stoel moet schuiven.

Ontwerpen van een levensloopbestendige woning
Een levensloopbestendig huis kenmerkt zich allereerst door een gelijkvloers ontwerp. Men hoeft geen trap meer op om naar de slaap- of bijvoorbeeld badkamer te komen. Mocht er toch voor een eerste verdieping worden gekozen, dan wordt deze middels een traplift verbonden met de begane grond. Bij het beklimmen- of afdalen van de trap in huis gebeuren relatief veel ongelukken, bijvoorbeeld doordat ouderen hun evenwicht verliezen. De traplift voorkomt dergelijke situaties.

Niet alleen is een levensloopbestendige woning zo gelijkvloers mogelijk; ook wordt vaak gekozen voor bredere doorgangen in het huis. Het voorkomt dat men alsnog moet verhuizen, wanneer bewoners afhankelijk worden van een rolstoel, rollator of bijvoorbeeld scootmobiel. Waar zeker in oudere woningen regelmatig gebruik gemaakt wordt van een dorpel onder de deur, is dat bij een levensloopbestendig huis niet langer het geval. Het zou een onnodig obstakel vormen.

Interieur van een levensloopbestendig huis
Eerder las je al dat de keuze voor een sta op stoel van een partij als Meubelzorg.nl een interessante optie kan zijn bij het inrichten van een levensloopbestendig huis. Niet alleen wordt hierin vaak voor een sta op stoel gekozen; ook het gebruik van bijvoorbeeld wandsteunen in de badkamer en een los toilet is interessant. Het biedt steun, helpt mensen op te staan en verkleint het risico op ongelukken. Dat geldt ook voor zitjes onder de douche. Het kan hierbij gaan om een los krukje, maar ook om een uitklapbaar zitje.